Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor

koket.se
Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor

23 ingredienser

25 m

Vegetarisk gryta på aubergine, kikärtor och zucchini med fluffig och fruktig couscous. Snabblagad vardagsmiddag som passar perfekt till matlåda eller att svänga ihop på rester av grönsaker.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitkål
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 msk olja
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 1 förp kikärtor
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk honung

Couscous

  • 6 dl couscous
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saft + skal
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vatten

Till servering

  • 1 kruka färsk koriander
  • russin
  • sötmandel
  • yoghurt

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök smått. Skär resten av grönsakerna i trevliga lite större bitar.
  2. Ta din största gryta och sätt på hög värme. Tillsätt olja, lök, vitlök, spiskummin och koriander.
  3. Stek i ca 1 minut och tillsätt sedan aubergine och chili flakes. Stek i ytterligare 5 min.
  4. I med zucchini och paprika samt kikärter och vitkål, rör runt och stek någon minut till.
  5. Tillsätt krossade tomater, buljong och honung samt salta och peppra. Låt koka i ca 10 min.
  6. Gör couscous under tiden: Lägg couscous i en skål och tillsätt citronskal+saft, olivolja och salt.
  7. Koka upp vattnet och häll över couscousen. Rör runt och täck sedan med platsfilm och låt stå i 10 min.
  8. Fluffa sedan upp den med en gaffel och toppa med russin och mandlar.
  9. Servera grytan med couscous, yoghurt och färsk koriander.