• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor

Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grön marockansk gryta med aubergine och kikärtor

9 steg att laga

23 ingredienser

25 m

Vegetarisk gryta på aubergine, kikärtor och zucchini med fluffig och fruktig couscous. Snabblagad vardagsmiddag som passar perfekt till matlåda eller att svänga ihop på rester av grönsaker.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitkål
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 msk olja
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 1 förp kikärtor
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk honung

Couscous

  • 6 dl couscous
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saft + skal
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vatten

Till servering

  • 1 kruka färsk koriander
  • russin
  • sötmandel
  • yoghurt

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök smått. Skär resten av grönsakerna i trevliga lite större bitar.
  2. Ta din största gryta och sätt på hög värme. Tillsätt olja, lök, vitlök, spiskummin och koriander.
  3. Stek i ca 1 minut och tillsätt sedan aubergine och chili flakes. Stek i ytterligare 5 min.
  4. I med zucchini och paprika samt kikärter och vitkål, rör runt och stek någon minut till.
  5. Tillsätt krossade tomater, buljong och honung samt salta och peppra. Låt koka i ca 10 min.
  6. Gör couscous under tiden: Lägg couscous i en skål och tillsätt citronskal+saft, olivolja och salt.
  7. Koka upp vattnet och häll över couscousen. Rör runt och täck sedan med platsfilm och låt stå i 10 min.
  8. Fluffa sedan upp den med en gaffel och toppa med russin och mandlar.
  9. Servera grytan med couscous, yoghurt och färsk koriander.