Grissini, Johan Sörbergs recept
Grissini, Johan Sörbergs recept
6 ingredienser
2 h
Så gör du hemgjorda grissinis! Ett enkelt och gott tilltugg som passar perfekt till buffén eller till plockmaten.
Ingredienser
- 600 g vatten
- 600 g vetemjöl (gärna från Warbro kvarn)
- 200 g dinkelmjöl (gärna Warbro kvarn virvelmjöl)
- 40 g neutral olja (oliv- eller rapsolja)
- 30 g jäst
- 20 g salt
Gör så här
- Blanda ut jästen med vattnet, tillsätt resterande ingredienser och blanda till en smidig deg med fullt utvecklat gluten. Låt vila 20 minuter i rumstemperatur.
- Dela degen i bitar som väger ca 50 g st. Rulla ut bitarna så de blir ca 30 cm långa och så jämna som möjligt. De får gärna vara spetiga i ändarna.
- Lägg på plåt, spreja över lite vatten och garnera med valfria kryddor, fröer eller flingsalt. Täck över med plast och låt jäsa ca 60 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader. Ställ in brödpinnarna när ugnen blivit varm. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter och grädda ytterligare i ca 15 minuter.
- Vill du ha brödpinnarna riktigt torra så låt ugnen var avstängd 10 minuter och sätt in plåtarna med grissini igen. Låt stå på eftervärme ca 60 min till.