Grillpizza

grilpizza
Foto: Stefan Wettainen

Grillpizza

28 ingredienser

1 h + jästid

Det här är en vegetarisk pizza som får mycket smak, inte minst för att den grillas under lock. Den kan göras med vit eller röd sås.

Ingredienser

portioner pizzor

Deg

  • 16 g jäst [1/3 förp]
  • 3 dl vatten, kallt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vetemjöl special
  • 2 dl durumvetemjöl

Vit sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g fetaost
  • 1 tsk vitlök, finhackad
  • svartpeppar, nymald

Tomatsås

  • 1 msk olivolja
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 1 tsk vitlök, finhackad
  • 1 förp passerade tomater [400 g]
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk strösocker
  • svartpeppar, nymald
  • vatten
  • salt

Fyllning

  • 1 zucchini
  • 2 tomater, färska
  • 1 röd paprika
  • 60 g bladspenat
  • 2 dl savoykål, strimlad
  • 1 dl svarta oliver, urkärnade
  • 2 dl ost, riven (tex cheddar)
  • oregano (färsk eller torkad)

Gör så här

Deg

  1. Blanda jäst, vatten, socker, salt och olja i en degbunke, rör tills allt lösts upp. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en jämn och smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 2 timmar.
  2. Välj en av såserna (tomat eller vit sås).

Tomatsås

  1. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga, utan att få färg. Häll i passerade tomater, tomatpuré, socker, peppar och lite vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Salta lite grann. Såsen ska inte vara speciellt salt.

Vit sås

  1. Blanda alla ingredienser.

Montering

  1. När degen jäst färdigt, knåda den några minuterr, dela den och kavla ut två rundlar till 22-25 cm i diameter. Lägg på varsin plåt.
  2. Smeta ut den sås du valt på pizzorna. Fördela de olika fyllningarna på olika delar av pizzan. Tänk på att fyllningen ska räcka till båda pizzorna. Strö över rosten.
  3. Lägg en av pizzorna på en pizzasten. Grilla, helst under lock, på hög värme, 7-9 minuter. Vakta noga. Gör likadant med nästa. Håll den första pizzan varm under folie.
  4. Strö över lite torkad eller färsk oregano. Servera!