Lammracks med krämig potatisgratäng i knyte

Lammracks med krämig potatisgratäng i knyte
Foto: TV4

Lammracks med krämig potatisgratäng i knyte

Av: Johan Drevhage

Från: Grillmästarna

18 ingredienser

ca 90 min

Grillade lammracks med krämig potatisgratäng som tillagas i ett knyte av bakplåtspapper.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg lammrack
  • 3 citroner

Blöt kryddblandning

  • 6 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron, saften av
  • 2 röda chilifrukter, finhackade
  • salvia (efter smak)
  • torkad timjan (efter smak)
  • rosmarin (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Potatisgratäng

  • 1,5 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 500 g gruyèreost

Gör så här

  1. Tänd grillen, använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska.
  2. Putsa racksen, men spar ett par centimeter av fettkappan närmast benet. Gör sedan kryssmärken i fettkappan så blir det extra snyggt vid serveringen.
  3. Blanda olja, vitlöksklyftor, saften från en pressad citron och finhackad chili. Om du önskar kan du även blanda med valfri ört som exempelvis salvia, timjan eller rosmarin, men spar dock lite till garneringen.
  4. Den blöta kryddblandningen masserar du sedan in på racksen. Salta och mal över lite peppar efter smak.
  5. Se till att benen är renskrapade och linda ett varv folie om varje ben. Detta för att det dels blir snyggare vid serveringen, men även för att minimera risken att benpiporna går av vid trancheringen, aluminiumfolien tar du sedan bort innan serveringen.
  6. Låt racksen stå framme under tiden som du gör gratängen.
  7. Skiva potatis samt purjolök och koka detta i grädde tillsammans med vitlök i cirka 25 minuter tills potatisen börjar mjukna och allt börjat få en bra konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar och riv sedan ner rikligt med gruyèreost.
  9. Portionera upp gratängen i mitten på bakplåtspapper, det ska vara ett bakplåtspapper per person så fördela så det blir ungefär sex lika stora portioner.
  10. Vik sedan upp och knyt ihop bakplåtspapperet med förslagsvis ett steksnöre.
  11. Ställ ihop racksen som om du skulle knäppa händerna, men hålla fingrarna raka. Ställ sedan lammracksen på grillen på indirekt värme och grilla tills de håller cirka 60-63 grader. Grilla samtidigt potatisgratängerna i cirka 15 minuter. Lägg även på tre citroner på grillen, och låt dem grilla i cirka 10 minuter.
  12. Tag av racksen och låt de vila en liten stund under tiden som gratängen blir klar, och tranchera sedan upp, salta och servera med potatisgratängen, grillad citron och garnera med valfri ört.