Grillat indiskt spett

Grillat indiskt spett
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Grillat indiskt spett

39 ingredienser

1 h

Grillat indiskt spett med naanbröd och myntaraita kommer snabbt bli en nya middagsfavorit!

Ingredienser

portioner

Rostade nötter

  • 150 g blandade nötter
  • chiliflakes
  • flingsalt

Kryddpasta

  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 vitlök, grovhackade
  • 1 rödlök, skalad och grovhackad
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe mynta
  • 2 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 2 msk limejuice

Naan

  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk torrjäst
  • 1,5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk yoghurt

Spett

  • 600 g kycklinglårfilé (halloumi eller lammfilé)
  • rapsolja (eller olivolja)
  • 1 citron

Grillad majssalsa

  • 2 majskolvar
  • 2 msk garam masala
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 tomater
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 citron

Myntaraita

  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk mynta, strimlad
  • 2 tsk limejuice, färskpressad
  • 2 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Gör så här

Rostade nötter

  1. Rosta nötterna i en het stekpanna, eller i ugnen på 200 grader, tills de är ljusbruna. Häll över i en skål och låt svalna.
  2. Lägg nötterna i en plastpåse, pressa ut all luft, knyt änden och krossa nötterna med en kavel. Lägg nötter i en skål och blanda i chiliflakes och lite flingsalt.

Kryddpasta

  1. Skär bort stjälkarna och spara överdelen på koriandern till senare.
  2. Lägg korianderstjälkarna, vitlök och lök i en mixer med resten av ingredienserna och mixa tills du har en slät pasta. Lägg i en skål.

Naan

  1. Rör ihop socker, jäst och vatten. Blanda och låt stå ca 10 minuter.
  2. Smält smöret.
  3. Tillsätt mjöl och salt och blanda. Rör ner smör och yoghurt och blanda till en deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  4. Dela degen i 4 delar och kavla ut till 4 platta bröd.
  5. Grädda bröden i en torr stekpanna ca 4 minuter. Vänd bröden och grädda ytterligare ca 3 minuter.
  6. Pensla med smält smör och toppa med vitlök.

Spett

  1. Lägg träspett i blöt.
  2. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en skål och blanda med kryddpastan.
  3. Hetta upp en grillpanna på hög värme. Trä 4-5 köttbitar på varje spett. Ringla över lite olja och grilla spetten ca 5 minuter runt om.
  4. Pressa lite citronsaft över och rulla spetten i de rostade nötterna.

Grillad majssalsa

  1. Koka majskolvarna cirka 15 minuter i saltat vatten.
  2. Marinera dem sedan med garam masala, olivolja och grilla dem i några minuter så att de får färg.
  3. Skär bort majsen från kolvarna och lägg i en skål.
  4. Ta bort kärnhuset ur tomaten och gurkan och tärna dem. Hacka rödlök och koriander.
  5. Blanda samman alla ingredienser med olivoljan. Pressa ner citronjuice och rör om.

Myntaraita

  1. Rör ihop alla ingredienser till raitan. Krydda med salt och svartpeppar.