Grillade lammspett med couscous och harissa
Grillade lammspett med couscous och harissa
29 ingredienser
45 min
Grillade lammfärsspett med nordafrikanska smaker serverade med couscous och grillade grönsaker samt en het yoghurtsås.
Tips! Harissa är en tunisisk chilipasta som finns att köpa på burk eller i tub.
Se Danyel Couet laga receptet

Ingredienser
- 500 g lammfärs
- 1 schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk hel spiskummin, mortlad
- 1 tsk korianderfrö, mortlad
- 1 ägg
- 1 tsk harissa
- 2 msk färsk koriander
- 2 msk färsk bladpersilja
- 2 msk färsk mynta
- 0,5 citron, skalet
- salt
- peppar
- träspett i blöt
Harissayoghurt
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 citron, saften
- 1 tsk harissa (chilipasta på burk eller tub)
- olivolja
Couscous
- 4 dl couscous
- 0,5 dl pistagenötter
- 0,5 citron, skalet
- 1,5 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 krm peppar
Grillade grönsaker
- 1 zucchini
- 1 röd chilifrukt
- 1 grön chilifrukt
- 1 gul chilifrukt
- citronsaft
Gör så här
Harissayoghurt
- Börja med såsen. Skala och finriv vitlöken. Blanda yoghurt, vitlök, citronjuice och olivolja. Smaka av med harissan. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt.
Couscous
- Koka upp 4 dl vatten i en kastrull. Hacka pistagenötterna.
- Blanda couscousen med pistagenötter, finrivet citronskal, olivolja, salt och peppar i en skål. Häll på det kokande vattnet och rör om. Täck med plastfolie. Låt stå och svälla 10-15 minuter.
- Rör om med gaffel så att den blir fluffig och inte klibbar före servering.
Lammfärsspett
- Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken fint. Lägg lammfärsen i en bunke.
- Tillsätt schalottenlök, vitlök, spiskummin, koriander, finrivet citronskal, ägg, harissa och finhackade örter. Krydda med salt och peppar.
- Blanda ihop till en jämn smet, blanda inte för länge då blir smeten seg. Avsluta med några droppar vatten så blir smeten lite smidigare.
- Fyll färsen på spritspåse och spritsa sedan långa korvar på en skärbräda. Skär i önskad längd och stick in de blötlagda träspetten. Det går också bra att trycka fast färsen för hand runt spetten.
- Skär zucchinin i grova bitar. Picka chilin.
- Grilla zucchini, chilifrukter och lammspetten.
- Dra bort skalet från de grillade chilifrukterna. Skär chilin i mindre bitar. Blanda zucchini och chili med salt, lite pressad citron och olivolja.
- Servera de grillade spetten och grönsakerna med couscous och yoghurtsås.
Glöm inte att matsortera rester från ägg, grönsaker och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda lammfärsspett. /Köket-redaktionen