• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grillade lammspett med couscous och harissa

Grillade lammspett med couscous och harissa
Foto: TV4
Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Grillade lammspett med couscous och harissa

13 steg att laga

29 ingredienser

45 min

Grillade lammfärsspett med nordafrikanska smaker serverade med couscous och grillade grönsaker samt en het yoghurtsås. 

Tips! Harissa är en tunisisk chilipasta som finns att köpa på burk eller i tub.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g lammfärs
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk hel spiskummin, mortlad
  • 1 tsk korianderfrö, mortlad
  • 1 ägg
  • 1 tsk harissa
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 msk färsk bladpersilja
  • 2 msk färsk mynta
  • 0,5 citron, skalet
  • salt
  • peppar
  • träspett i blöt

Harissayoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, saften
  • 1 tsk harissa (chilipasta på burk eller tub)
  • olivolja

Couscous

  • 4 dl couscous
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 0,5 citron, skalet
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Grillade grönsaker

  • 1 zucchini
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 gul chilifrukt
  • citronsaft

Gör så här

  1. Harissayoghurt
    Börja med såsen. Skala och finriv vitlöken. Blanda yoghurt, vitlök, citronjuice och olivolja. Smaka av med harissan. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt.
  2. Couscous
    Koka upp 4 dl vatten i en kastrull. Hacka pistagenötterna.
  3. Blanda couscousen med pistagenötter, finrivet citronskal, olivolja, salt och peppar i en skål. Häll på det kokande vattnet och rör om. Täck med plastfolie. Låt stå och svälla 10-15 minuter.
  4. Rör om med gaffel så att den blir fluffig och inte klibbar före servering.
  5. Lammfärsspett
    Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och riv vitlöken fint. Lägg lammfärsen i en bunke.
  6. Tillsätt schalottenlök, vitlök, spiskummin, koriander, finrivet citronskal, ägg, harissa och finhackade örter. Krydda med salt och peppar.
  7. Blanda ihop till en jämn smet, blanda inte för länge då blir smeten seg. Avsluta med några droppar vatten så blir smeten lite smidigare.
  8. Fyll färsen på spritspåse och spritsa sedan långa korvar på en skärbräda. Skär i önskad längd och stick in de blötlagda träspetten. Det går också bra att trycka fast färsen för hand runt spetten.
  9. Skär zucchinin i grova bitar. Picka chilin.
  10. Grilla zucchini, chilifrukter och lammspetten.
  11. Dra bort skalet från de grillade chilifrukterna. Skär chilin i mindre bitar. Blanda zucchini och chili med salt, lite pressad citron och olivolja.
  12. Servera de grillade spetten och grönsakerna med couscous och yoghurtsås.
  13. Glöm inte att matsortera rester från ägg, grönsaker och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda lammfärsspett. /Köket-redaktionen