Grillad wagyubiff med bearnaisesås

Grillad wagyubiff med bearnaisesås
Foto: TV4

Grillad wagyubiff med bearnaisesås

Av: Joakim - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pommesfrites:

  • 1 kg fast potatis
  • 2 l frityrolja

Sauce de bearnaise:

  • 500 g smör
  • 4 schalottenlökar
  • 1 förp dragon i vinäger
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl vatten
  • 6 ägg
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Grillad wagyubiff:

  • 800 g wagyubiff
  • 1 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Syrlig tomatsallad:

  • 2 tomater
  • 2 rödlökar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl vatten
  • 1 knippe romansallad

Gör så här

  1. Börja med att ta ut köttet så det får vila i rumstemperatur.
  2. Ta fram potatisen och skala dem. Skär dem därefter i stavar om ca 0,5-1 cm och lägg i saltvatten.

Syrlig tomatsallad

  1. Ta fram rödlöken och skär i skivor. Ta fram en skål och blanda vatten, ättika och socker. Lägg i rödlöken och låt dra tills servering. Skär tomaterna i skivor. Bryt salladen, lägg på tomaterna och till sist den syrade rödlöken.

Bearnaisesås

  1. Ta fram smör och smält på svag värme i en kastrull. Ta bort kastrullen med smör från plattan och låt svalna. Finhacka schalottenlöken och lägg ned löken i en kastrull tillsammans med, vitpeppar, vinäger och vatten. Låt blandningen få koka tills hälften av vätskan har kokat bort. Efter att blandningen har kokat färdigt silar man ned vätskan i en ny kastrull. Lägg i äggulorna en efter en samtidigt som man vispar såsen så att den tjocknar. När alla äggulor är i kastrullen och såsen har fått en bra konsistens så tar man bort kastrullen från plattan. Häll därefter ned det smälta smöret i en fin stråle samtidigt som man vispar såsen. Börja med att droppa i smör under omrörning och öka sedan till en fin stråle. När allt smör är i kastrullen så fortsätter man vispa en stund till såsen har blivit tjock och krämig. Tillsätt därefter persilja och dragon i vinäger, avsluta med att krydda såsen med salt och vitpeppar.

Pommes frites

  1. Sätt in potatisen i frysen. Häll ned frityrolja i fritösen och låt få rätt värme. Fritera potatisen och lägg sedan tillbaka i en form, sätt in i frysen. Upprepa proceduren 2 ggr till varvid den sista gången skall ske direkt före servering.
  2. Tänd grillen. Grilla köttet i ett par minuter på varje sida. Känn löpande på köttet med fingret för att bedöma stekgrad. Använd även en grilltermometer och grilla tills köttet är ca 50 grader.
  3. Dryckestips: Chateau Ste Michelle, Cabernet Sauvignion, 2013.