Grillad salsiccia och tagliata med polenta

Grillad salsiccia och tagliata med polenta
Foto: TV4
Dante Zia - Weekend hos Zia
Dante Zia - Weekend hos Zia

Grillad salsiccia och tagliata med polenta

17 ingredienser

Servera gärna allt med en fräsch sallad till, som en tomatsallad med vitvinsvinäger, salt och olivolja! Jag gillar att pressa färsk citronsaft över köttet. Test! Jag är medveten om att det här inte förekommer någon sås. Har du såsabstinens är det OK att ta fram vad du har i kylen. Eller slå en bea. Det är också gott!

Ingredienser

portioner

Polenta

  • 500 g polenta
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl parmesanost

Tagliata

  • 400 g ryggbiff (eller entrecote)
  • 3 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • citron, till servering

Salsiccia

  • 4 färska salsicciakorvar

Grillade grönsaker

  • 2 paprikor
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat innan det grillas. Jag gillar att grilla köttet i 2-3 cm tjocka skivor, för att sedan vid servering tranchera (skära) i ätvänliga bitar. Vänd köttet i olivolja med salt, peppar och färsk rosmarin.
  2. Dela grönsakerna i grillvänliga bitar, dvs, inte för små! Auberginen gillar jag att skiva i ca 5 mm tjocka skivor, zucchinin något tunnare och en paprika delar jag i 3-4 bitar beroende på paprikans storlek. Vänd grönsakerna i olivolja och salt.
  3. Det är två saker som tar tid, polentan och att grillen ska bli varm. Därför börjar vi med polentan, som har en koktid på ca 50 minuter.
  4. Koka upp vattnet tillsammans med saltet i en rejäl gryta. När det kokat upp häller du i polentan lite åt gången under omrörning. När allt polentamjöl är blandat med vattnet häller du i olivoljan.
  5. Sänk nu värmen så att det sjuder (dvs precis bubblar lite). Rör om då och då så att det ej bränner i botten. Polentan är klar efter ca 45-50 minuter. Smaka av med salt. Jag brukar servera polentan på en stor, rund skärbräda och vid servering brukar jag riva över massa parmesanost! Det är gott!
  6. När polentan kokat i ca 20 minuter är det dags att tända grillen. Den ska vara rejält varm när vi börjar grilla!
  7. Grilla grönsakerna och salsiccian först, då de ej är lika temperaturkänsliga som det andra köttet. Smaka av grönsakerna med salt när du grillar dem! När de är klara brukar jag ringla över en god olivolja. Mest för att jag tycker att det är gott!
  8. Köttet grillar du till det når en innertemperatur på ca 40-42 grader. Sen tar du av det från grillen och låter det vila ca 5 minuter, då bör det ha kommit upp i ca 50-52 grader. Gillar du köttet mer välstekt grillar du på det lite till!
  9. Servera allting tillsammans.