Grillad pizza med vildsvinsskinka, chèvre och sparris

46 röster
1 h + jäsning
4

Pizza tillagad på grillen toppad med sparris, vildsvinsskinka och chèvre. Kalljäsningen ger degen starkare glutentrådar och förhöjer smaken på den färdiga pizzan. 

Tips! Det blir en stor sats tomatsås, frys in det som inte går åt. Det går också bra att frysa degen efter jäsningen, frys in bollarna var för sig, t ex i plastlådor, och tina i kylskåp. 

Visa mer
1 h + jäsning
4
4 portioner

Du behöver

Pizzadeg

  • 440 g vatten
  • 16 g salt
  • 2 g jäst
  • 600 g vetemjöl med hög glutenhalt (typ tipo 00 eller vetemjöl special)
  • mjöl, till utbakning

Tomatsås

  • 800 g hela konserverade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • 4 knipplökar, den gröna delen
  • 0,5 dl vit balsamico
  • 3 msk timjan, hackad
  • 3 msk basilika, hackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 dl tomatsås (se recept ovan)
  • 5-6 skivor vildsvinsskinka bokspånsrökt (alt prosciutto)
  • 300 g chèvre (getost)
  • 200 g färsk grön sparris, skuren i bitar
  • 4 dl ost, riven, (t ex gouda)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Lös upp salt och jäst i vattnet. Blanda vattnet med mjölet till en smidig och elastisk deg, för hand eller i en degblandare. Degen ska vara lite kladdig.
  2. Låt jäsa övertäckt i kyl i 24 timmar, eller 12 timmar i rumstemperatur om tiden är knapp.
  3. Tomatsås
    Strimla den gröna delen på löken. Värm olivolja tillsammans med honung i en kastrull. Karamellisera honungen i oljan tills den börjar bli lite bärnstensfärgad.
  4. Tillsätt löken och vit balsamico. Låt allt fräsa ihop något.
  5. Tillsätt tomaterna och dela dem i mindre bitar med en slev så att det blir en tomatsås med härligt matiga bitar i.
  6. Tillsätt de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.
  7. Pizza
    Dela degen i 4 bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda pizzabottnar, använd rikligt med mjöl.
  8. Fördela tomatsåsen i ett jämnt och tunt lager på bottnarna.
  9. Toppa med skinka, smulad chèvre och sparris. Strö över osten.
  10. Baka med fördel pizzan i grillen på pizzastål efter produktanvisning för extra krispig botten. Eller lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda pizzorna i en ugn (250 grader), ca 15 minuter.
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...