Grillad kyckling med solens sallad

NYHET
Grillad kyckling med solens sallad
Foto: Malin Fränberg
Adam Dahlberg
Adam Dahlberg

Grillad kyckling med solens sallad

Av: Adam Dahlberg, Albin Wessman

Från: Solen

22 ingredienser

45 min

"Vi ville laga en rätt som smakade Los Angeles när det är som smarrigast. En mix av allt det goda som vi förknippar med många av stadens otroliga krogar. Det här blev resultatet." /Adam & Albin

Ingredienser

portioner

Tomatillosalsa (2 dl)

  • 100 g tomatillo, i grova jämnstora bitar
  • 1 silverlök, i mindre bitar
  • 2 klyftor vitlök, halverade
  • 2 jalapeños (färska)
  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad
  • matolja
  • salt

Kyckling och sallad

  • 4 kycklinglår, urbenade [à 100 g st]
  • 100 g vitkål, tunt skivad
  • 0,5 gurka, delad och tunt skivad
  • 4 stjälkar stjälkselleri, tunt skivade
  • 0,5 jalapeño, tunt skivad
  • 2 salladslökar, finskurna
  • 1 kruka mynta, plockade blad
  • 1 kruka persilja, grovhackad
  • 1 kruka färsk koriander, plockade blad
  • 2 msk vita sesamfrön, rostade
  • 75 g fetaost, smulad
  • 1 dl tomatillosalsa
  • 4 msk limesaft, pressad
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Tomatillosalsa

  1. Värm ugnen till 180 grader. Lägg tomatillo, silverlök, vitlök och jalapeño på en plåt med lite matoljaoch krydda med salt. Rosta i mitten av ugnen tills allt är genommjukt, ca 20 minuter.
  2. Låt svalna och mixa sedan ihop allt tillsammans med koriander i en kannmixer eller matberedare. Smaka av med salt.

Kyckling och sallad

  1. Tänd grillen och låt den bli ordentligt varm. Salta kycklinglåren runt om och ringla över lite olivolja.
  2. Grilla kycklingen med skinnsidan nedåt tills skinnet får en fin gyllene och krispig yta. Vänd kycklingen och grilla klart på undersidan tills köttet har en innertemperatur på ca 67–69 grader.
  3. Blanda alla grönsaker och örter i en bunke. Tillsätt sesamfrön och fetaost och dressa sedan allt med tomatillosalsa och limesaft. Smaka av med salt.
  4. Lägg upp de grillade kycklinglåren på varsin tallrik och fördela salladen ovanpå.
  5. Avsluta med att ringla över lite olivolja och strö på flingsalt.