Grillad kyckling med rostad potatis

Grillad kyckling med rostad potatis
Foto: Tv4

Grillad kyckling med rostad potatis

Av: Victor - Stockholm 2

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1 h 15 m

Grillad kyckling med rostad potatis är en lättlagad men imponerande rätt som passar alla tillfällen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsrostad potatis

  • 1 förp delikatesspotatis
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar

Kyckling

  • 1 dl olivolja
  • 3 msk soja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 kycklinglårfiléer (svenska)

Tillbehör

  • 4 champinjoner (stora)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 förp bacon
  • 1 halloumiost
  • 1 tsk tabasco
  • 2 majskolvar
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika

Fetaoströra

  • 1 förp fetaost
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk svartpeppar

Bearnaisesås

  • 1 gul lök (liten)
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 knippe färsk dragon
  • 2 äggulor
  • 150 g smör
  • 2 krm vitpeppar

Servering

  • 2 dl parmesanost, fluffigt riven
  • färsk timjan

Gör så här

Ugnsrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen riktigt tunt.
  3. Blanda potatisen med pressad vitlök, olivolja, peppar och salt.
  4. Tillaga i ugnen ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Kyckling

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke.
  2. Ansa kycklingen och lägg bitarna i marinaden. Rör om och låt stå i kylen fram tills att de ska läggas på grillen, gärna så länge som möjligt.
  3. Grilla kycklingbitarna tills de är genomgrillade.

Tillbehör

  1. Halvera champinjonerna.
  2. Linda tomaterna i bacon till små knyten och fäst med tandpetare, stänk 1-4 stänk tabasco per baconpaket beroende på hetta som önskas.
  3. Ta ur halloumin ur sitt paket och grilla den hel.
  4. Grilla alla tillbehör på grillen tills de har fått härlig färg.

Fetaoströra

  1. Smula ner fetaosten i en ugnsfast liten metallform och blanda i övriga ingredienser.
  2. Ställ formen på grillen, med fördel på den lite svalare zonen av grillen. Rör om så det inte bränner fast.

Bearnaisesås

  1. Ta fram tre kastruller, en för vattenbad, en smaksättning och en för att slå ihop såsen.
  2. Koka upp vatten i kastrullen som du skall använda som vattenbad.
  3. Hacka lök och schalottenlök fint.
  4. Blanda vinäger, vatten, löken och hälften av dragonen i den minsta kastrullen och koka ihop detta tills du har ca 2 msk vätska kvar totalt.
  5. Ta fram en sil och pressa ut 2 msk vätska ned i den sista kastrullen.
  6. Tillsätt två äggulor i den hopkokade grunden.
  7. Skiva smöret i 0,5-1 cm tjocka bitar.
  8. Låt smöret gärna vara lite rumstempererat men inte allt för varm så att du kan justera värmen på såsen genom att tillsätta mer smör.
  9. Lägg i de första skivorna smör och vispa (gärna med en ballongvisp) tills smöret har smält och såsen är tjockare än du önskar. Fortsätt på exakt samma vis tills allt smör är i såsen. Vispa ständigt över vattenbad och låt inte kastrullen bli för varm. Justera värmen genom att hålla såskastrullen över vattenbadet olika länge.
  10. När konsistensen som du önskar är uppnådd så tillsätt resterande dragon samt vitpeppar och smaka av. Tillsätt mer vitvinsvinäger eller annan krydda efter smak.

Servering

  1. Servera den grillade kycklingen med potatis, grillade grönsaker, fetaoströra och bearnaisesås.
  2. Strö över riven parmesanost och toppa med en timjankvist.