Grillad flankstek med bbq-sås och pommes

koket.se
Grillad flankstek med bbq-sås och pommes
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Grillad flankstek med bbq-sås och pommes

18 ingredienser

40 min

En komplett grillmiddag med hemgjord barbecuesås, grillad flankstek, frasiga pommes och en fräsch sallad på flera olika sorters sallat toppad med parmesan.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg pommes frites
  • 700 g flankstek

BBQ-sås

  • 2 paprikor, skivad
  • 1 gul lök, skivad
  • 4 klyftor vitlök, grovt delade
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk soja
  • salt
  • 1 jalapeño, skivad
  • 2 torkade chipotlechili (eller 1 tsk chipotle pulver)

Tillbehör

  • 1 hjärtsallad
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 huvudsallad
  • 0,5 citron, juice
  • 1 dl parmesanost, rivven
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Tillaga pommes frites enligt anvisning på förpackningen.

BBQ-sås

  1. Fräs paprika, lök, vitlök, jalapeno och chipotle i en stekpanna i 4 minuter. Gå i med salt, socker, soja, ketchup och vinäger. Koka ca 5-10 minuter på medelvärme.
  2. Ta bort stjälkarna från chipotlen. Häll allt i en mixer och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.

Flankstek

  1. Grilla köttet ca 3-4 minuter på var sida. Salta och peppra generöst. Lägg flanksteken på indirekt värme och mät köttets temperatur, vid 58 grader är det medium.
  2. Ta bort köttet från värmen och låt det vila 5 minuter innan du skär upp det, skiva tvärsöver fibrerna.

Tillbehör

  1. Plocka bladen från de olika salladssorterna. Lägg i en stor skål och ringla på olivolja, pressa på citronsaft och salta. Strö över parmesanen och vänd runt.