Grillad äppelgömma med hemgjord vaniljsås

17 röster
1 h
4

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Grillad äppelgömma:

  • 6 äpplen
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 msk grädde
  • malen kanel

Vaniljsås:

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Äppelgömma
    Blanda smör, mjöl, havregryn, sirap, grädde och socker i en skål till det får en tjock och smetig deg.
  2. Skala äpplena och skär i skivor. Blanda ned äpplena i en skål med rikligt med kanel. Lägg äpplena i ugnssäkra serveringsskålar och toppa med pajdegen.
  3. Tänd grillen och ställ formerna på övre hyllan i grillen i ca. 25 min. För att få ytterligare färg, använd en gasbrännare på toppen.
  4. Vaniljsås
    Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  5. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
  6. Dryckestips: Nivole 2013

laddar fler recept...

Laddar fler recept...