Grillad anka med tillbehör

Grillad anka med tillbehör

Av: Niklas Edin

Från: Nyhetsmorgon

55 ingredienser

1 h + td i kylen

Det här receptet ger dig en riktig buffé av smaker och tillbehör. Vad sägs som grillad anka, eller tempeh, med koreansk majonnäs, pickles, sushiris och smakrika såser i härligt krispiga salladsblad? En perfekt rätt i sommar!

Ingredienser

portioner

Grillad Anka

  • 1 anka, hel
  • 3 citrongräs
  • 2 cm färsk ingefära
  • 6 röda chilifrukter
  • 1 dl kinesisk "5 Spice" (finns att köpa på de flesta butiker)
  • 1 vitlök, hel
  • 2 dl grovt salt

Grillad tempeh

  • 500 g tempeh
  • 2 gröna chilifrukter, finhackad
  • 1 tsk färsk ingefära, hackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 dl honung
  • 3 msk chilisås (Heinz)
  • 2 msk soja
  • limejuice (efter smak)

Koreanska majonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2-3 msk kimchi base
  • 1 msk chilipasta (Gochujang paste, fermented chili pasta)
  • limejuice
  • salt
  • peppar

Asiatiska pickles

  • 1 knippe rädisa (vittoppiga)
  • 1 kålrabbi
  • 1 gurka
  • 1 gulbeta

Lag till pickles

  • 0,5 l risvinäger
  • 0,3 l vatten
  • 30 g salt
  • 0,5 l strösocker
  • 2 röda chilifrukter, skivade
  • 1 limeblad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 msk korianderfrö

Sushiris

  • 2 dl ris (rundkornit japanskt sushi ris)
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Asian BBQ

  • 1 förp plumsås (asiatisk livsmedelsbutik)
  • 1 förp sriracha
  • 0,5 dl syltad ingefära
  • 0,2 dl soja
  • 0,3 dl chilisås
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 msk sichuanpeppar
  • 2 msk sherryvinäger

Hotsauce

  • 200 g gochujang (asiatisk livsmedelsbutik)
  • 0,5 dl soja
  • 50 g strösocker
  • 3 msk sake
  • 3 msk sesamolja
  • 4 klyftor vitlök, rivna/hackade till pure

Servering

  • 3 salladshuvuden
  • kimchi

Gör så här

Grillad anka

  1. Spola och torka ankan helt fri från vatten och blod.
  2. Grovhacka grönsaker och mal eller mortla kryddorna.
  3. Masserar in salt, kryddor och grönsakerna i och på ankan. Detta blir en torr rimning som är bra för att få in smaker och få ut överflödig vätska.
  4. Låt ankan stå 1 dygn. Grilla sedan ankan tills den är klar.

Grillad tempeh

  1. Grilla tempeh till önskad färg.
  2. Blanda resterande ingredienser till en dressingen att ringla över.

Koreanska majonnäs

  1. Såsen blir stark så var försiktig med de olika komponenterna. Börja alltid med majonnäsen och smaksätt med de olika ingredienserna efter smak.

Asiatiska pickles

  1. Skär ner grönsakerna i mindre bitar, håll gulbetan för sig själv.
  2. Värm vinäger, vatten och salt försiktigt till lagen. Tillsätt sedan sockret och ställ åt sidan.
  3. Lägg ner grönsakerna i lagen men slå en del av lagen direkt på gulbetan när den är varm. Då gulbetan är fastare i köttet är det bra om den tillagas i den varma lagen.
  4. Låt gulbetan och lagen svalna innan du häller i övriga grönsaker och ingredienser. Låt stå i kylskåpet över natten så att alla smaker kan gå in i grönsakerna.

Sushiris

  1. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  2. Värm försiktigt upp vinäger, salt och socker.
  3. Vänd upp riset på ett fat när det är klart och häll över vinägerblandningen. Fläkta och vänd riset ofta så du får ner temperaturen.

Asian BBQ

  1. Koka upp allt förutom sherryvinägern i ca 20 minuter och dra sedan åt sidan. Låt stå och svalna innan du silar av och tillsätter vinägern.

Hotsauce

  1. Koka upp allt försiktig i ca 20 minuter, kyl sedan ner.

Servering

  1. Servera alla rätterna och tillbehören i salladsblad tillsammans med kimchi.