Griljerad kålrot

Griljerad kålrot

Griljerad kålrot

Av: Anders Stålhand

9 ingredienser

Vill man äta vegetariskt under julen kan ett alternativ till traditionell julskinka vara griljerad kålrot. Observera att griljeringen innehåller ägg.

Ingredienser

  • 0,5 krm malen kryddpeppar
  • 0,5 krm hel nejlika
  • 0,5 krm fänkål
  • 1 kålrot (gärna ekologisk)
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • vatten

Griljering

  • 1 äggula
  • 2 msk skånsk senap
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

Kålrot

  1. Skala kålroten. Lägg den tillsammans med kryddorna i en kastrull med rikligt med vatten. Koka kålroten tills den blir mjuk. Känn med en sticka, när kålroten är lagom mjuk känns den ungefär som fast kokt potatis.

Griljering

  1. Blanda äggula och senap i en skål. Bred ut blandningen över kålroten. Sikta eller strö över ströbrödet. Ställ in kålroten i mitten av ugnen på 200 grader och griljera den i ca 10 minuter till griljeringen fått en vacker gyllenbrun färg.