Grekiska färsbullar med tzatziki och rostad potatis

POPULÄRT
koket.se
Grekiska färsbullar med tzatziki och rostad potatis
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grekiska färsbullar med tzatziki och rostad potatis

20 ingredienser

40 min

Vegetariska färsbullar smaksatta med vitlök och oregano serveras tillsammans med en frisk yoghurtröra med gurka, mynta och vitlök samt ugnsrostade småpotatisar. En god vardagsmiddag med somriga smaker!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g formbar vegofärs, tinad
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 kruka färsk oregano
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Tzatziki med mynta

  • 1 gurka
  • 4 dl yoghurt, grekisk eller turkisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 kruka färsk mynta

Rostad potatis

  • 1 kg delikatesspotatis (små potatisar)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 1 citron

Zucchiniremsor

  • 1 zucchini
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela potatisen. Blanda med olivolja och salt. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills potatisen fått fin färg.
  3. Skala och finhacka löken. Blanda med den formbara färsen. Riv ned vitlök.
  4. Hacka oregano och lägg ned i färsen. Tillsätt salt, olivolja och dijonsenap. Blanda runt och låt stå.
  5. Riv gurka på grova sidan av rivjärnet, blanda med salt i en sil och låt rinna av.
  6. Riv ned vitlök i yoghurten och smaka av med olivolja och balsamvinäger.
  7. Hacka mynta men spara lite till servering, blanda ned i yoghurten.
  8. Krama ut vätskan ur gurkan ordentligt och blanda ned i yoghurten. Smaka av med salt och ställ åt sidan.
  9. Skala zucchini till långa remsor i en skål, ringla över lite olivolja och strö över lite salt.
  10. Rulla bollar av färsen och stek på hög värme tills gyllene på alla sidor i olivolja i en stekpanna.
  11. Ta ut potatisen ur ugnen. Lägg upp på ett fat och riv över citronskal.
  12. Dela citronen och pressa lite saft på zucchinin.
  13. Servera färsbollarna med potatis, tzatziki och zucchini!