Grekisk lammfärsbiff med klyftpotatis

NYHET
Grekisk lammfärsbiff
Foto: Tv4

Grekisk lammfärsbiff med klyftpotatis

25 ingredienser

1 h 10 min

Grekisk lammfärsbiff med klyftpotatis och vitlökssås är en rätt som passar perfekt både som lyxig vardagsmiddag och helgmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vitlökssås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1 krm salt

Lammfärsbiffar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 2 msk matlagningsgrädde
  • 1 dl fryst persilja, finhackad
  • 2 krm salt
  • 2 krm citronpeppar
  • 80 g getost
  • 3 msk margarin
  • 3 msk rapsolja

Klyftpotatis

  • 800 g fast potatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 krm salt

Servering

  • 1 dl parmesanost
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 200 g rucolasallad

Gör så här

Vitlökssås

  1. Blanda samman yoghurt, majonnäs, crème fraîche, äppelcidervinäger och olivolja.
  2. Pressa ner vitlök och smaka av med salt.
  3. Häll såsen i en tom klämflaska och förvara i kylen fram till servering.

Lammfärsbiffar

  1. Blanda lammfärs, ägg, pressad vitlök, ströbröd, sambal oelek, matlagningsgrädde, persilja, salt och citronpeppar i en stor bunke.
  2. Rör samman noggrant tills allt har gått ihop.
  3. Dela upp färsen i 8 delar och forma runda biffar.
  4. Riv eller skär getosten i små bitar och tryck in lite getost i mitten på varje biff.
  5. Forma sedan biffarna på nytt så att getosten bakas in i biffen.
  6. Värm upp en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme i margarin och rapsolja. När kanterna på biffarna har fått färg (efter ca 5 minuter) är det dags att vända på dem och steka andra sidan i ca 2 minuter.

Klyftpotatis

  1. Dela potatisen i klyftor.
  2. Lägg potatisklyftorna i en bunke och skölj dem med kallt vatten.
  3. Torka sedan potatisklyftorna noggrant med en kökshandduk så att de inte är fuktiga längre.
  4. Lägg tillbaka klyftorna i en bunke och blanda runt med olivoljan och salt.
  5. Tillaga klyftorna i airfryer på 200 grader i 20 minuter eller tills de är genomstekta och krispiga.
  6. Ta ut och skaka om potatisen minst två gånger under tillagningen.

Servering

  1. Ringla vitlökssåsen i ett randigt mönster på tallrikarna och placera lammfärsbiffarna ovanpå.
  2. Lägg potatisklyftorna vid sidan om och garnera med finriven parmesanost samt finhackad persilja.
  3. Toppa med rucolasallad och servera direkt.