Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser

1 h 15 m
4
Spela video Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser
Foto: TV4
1 h 15 m
4

Du behöver

  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 st stjälkselleri
  • 1 morot
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 pkt färdigkokta linser (à 400 g), t ex gröna
  • 1 dl vitt vin
  • 800 g krossade tomater
  • 1 zucchini
  • 2 aubergine
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 dl ost, riven
  • någon msk mjölk
  • salt och peppar
  • 200 g fetaost

Tomatsallad

  • 4 fina stora tomater
  • 1 knippe dill
  • 2 salladslökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot smått. Stek i en gryta på hög värme i olivolja till löken får fin färg. Tillsätt oregano och tomatpuré och stek i 2 minuter.
  3. Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vin och låt det koka i 1 minut. I med krossade tomater och koka sedan på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Salta och peppra.
  4. Skiva zucchini och aubergine i 1 cm breda skivor.
  5. Blanda crème fraiche med riven ost och mjölk till en rinnig sås.
  6. Ta en ugnsfast form och smörj med olivolja i botten. Täck med zucchini och aubergine och lägg sedan på en del av såsen. Täck med crème fraiche-blandningen och upprepa sedan allt!
  7. Avsluta med att strö över fetaost och gratinera sedan i ugnen i 40 min.
  8. Skiva tomaterna och hacka salladslöken. Blanda med olja och vinäger, salt och peppar. Vänd ned hackad dill innan ni ska äta och servera tomatsalladen med gratängen!
Kommentera receptet

Fler goda recept