Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser

koket.se
Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser

25 ingredienser

1 h 15 m

Som en blandning av moussaka och lasagne - gratäng med linser, aubergine, zucchini och smält fetaost... riktigt gott även i matlådan dagen efter!

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkselleri
  • 1 morot
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 förp färdigkokta linser (à 400 g t ex gröna)
  • 1 dl vitt vin
  • 800 g krossade tomater
  • 1 zucchini
  • 2 aubergines
  • 4 dl crème fraîche
  • 3 dl ost, riven
  • någon msk mjölk
  • salt
  • peppar
  • 200 g fetaost

Tomatsallad

  • 4 tomater, fina stora
  • 1 knippe dill
  • 2 salladslökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot smått. Stek i en gryta på hög värme i olivolja till löken får fin färg. Tillsätt oregano och tomatpuré och stek i 2 minuter.
  3. Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vin och låt det koka i 1 minut. I med krossade tomater och koka sedan på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Salta och peppra.
  4. Skiva zucchini och aubergine i 1 cm breda skivor.
  5. Blanda crème fraiche med riven ost och mjölk till en rinnig sås.
  6. Ta en ugnsfast form och smörj med olivolja i botten. Täck med zucchini och aubergine och lägg sedan på en del av såsen. Täck med crème fraiche-blandningen och upprepa sedan allt!
  7. Avsluta med att strö över fetaost och gratinera sedan i ugnen i 40 min.
  8. Skiva tomaterna och hacka salladslöken. Blanda med olja och vinäger, salt och peppar. Vänd ned hackad dill innan ni ska äta och servera tomatsalladen med gratängen!