Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser

Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser

25 ingredienser

1 h 15 m

Som en blandning av moussaka och lasagne - gratäng med linser, aubergine, zucchini och smält fetaost... riktigt gott även i matlådan dagen efter!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkselleri
  • 1 morot
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 förp färdigkokta linser (à 400 g t ex gröna)
  • 1 dl vitt vin
  • 800 g krossade tomater
  • 1 zucchini
  • 2 aubergines
  • 4 dl crème fraîche
  • 3 dl ost, riven
  • någon msk mjölk
  • salt
  • peppar
  • 200 g fetaost

Tomatsallad

  • 4 tomater, fina stora
  • 1 knippe dill
  • 2 salladslökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot smått. Stek i en gryta på hög värme i olivolja till löken får fin färg. Tillsätt oregano och tomatpuré och stek i 2 minuter.
  3. Skölj linserna och lägg dem i grytan. Tillsätt vin och låt det koka i 1 minut. I med krossade tomater och koka sedan på hög värme utan lock i ca 15 minuter. Salta och peppra.
  4. Skiva zucchini och aubergine i 1 cm breda skivor.
  5. Blanda crème fraiche med riven ost och mjölk till en rinnig sås.
  6. Ta en ugnsfast form och smörj med olivolja i botten. Täck med zucchini och aubergine och lägg sedan på en del av såsen. Täck med crème fraiche-blandningen och upprepa sedan allt!
  7. Avsluta med att strö över fetaost och gratinera sedan i ugnen i 40 min.
  8. Skiva tomaterna och hacka salladslöken. Blanda med olja och vinäger, salt och peppar. Vänd ned hackad dill innan ni ska äta och servera tomatsalladen med gratängen!
Grekisk gratäng med zucchini, fetaost och linser | Köket.se