Greececake toppad med honung och valnötter

Greececake
Foto: TV4

Greececake toppad med honung och valnötter

Av: Stella - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

4h

Gillar du cheesecake måste du prova den här underbart god toppad med valnötter och honung.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bottnen:

  • 250 g digestivekex
  • 100 g smör, smält

Fyllning:

  • 600 g grekisk yoghurt
  • 150 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citron, saft
  • 2 tsk vaniljextrakt alt. vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 äggula

Till servering:

  • Valnötter, krossade
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Bottnen:
  2. Sätt ugnen på 160 grader.
  3. Krossa digestivekexen fint i en mixer. Smält smöret och blanda ihop med smulorna. Tryck ut massan i en ca. 25 cm i diameter stor form med löstagbar kant och grädda i ugnen i 13 min. Ta ut från ugnen och låt kallna.
  4. Fyllning:
  5. Vispa den rumstempererade yoghurten i ca 2–3 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och vispa i ytterligare 2–3 minuter.
  6. Tillsätt sedan saltet, citronsaften, vaniljextrakten/sockret och äggulan. Rör om tills allt är väl blandat och tillsätt slutligen äggen ett i taget under omrörning.
  7. Häll sedan fyllningen över den kalla bottnen och grädda i ugnen, först 10 minuter på 230 grader och därefter i 1-1,5 timme på 200 grader. Det är viktigt att inte öppna ugnen under tiden. Ta sedan ut cheesecaken och låt kallna i ca. 2 tim. Servera med honung, krossade valnötter och färsk timjan.
  8. Serveringstips: ”Chateau du Bevant”, Sauternes, Frankrike.