Gravad lax med sås
Gravad lax med sås
11 ingredienser
Att grava lax är en god affär. Passa på då laxen säljs till extrapris. Grava en stor bit och frys in det som inte går åt direkt.
Ingredienser
- 1,5 kg mellanbit av lax, filéad med skinnet kvar
- 1 dl strösocker
- 1,25 dl salt
- 3 tsk vitpepparkorn
- dill, hackad
Sås:
- 1,5 msk svensk senap
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk strösocker
- 2 msk vinäger
- 3 dl rapsolja
- dill, hackad
Gör så här
- Krossa pepparkornen, blanda med salt och socker. Gnid in filéerna med lite av blandningen.
- Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra och resten av blandningen emellan.
- Lägg i plastpåse. Knyt till och lägg i kyl 1-2 dygn. Vänd påsen under tiden. Slå av saltlaken. Skrapa av kryddorna och skiva laxen.
- Blanda såsen och servera till.