Gratinerad tortilla med parmaskinka

Gratinerad tortilla med parmaskinka
Foto: Tv4

Gratinerad tortilla med parmaskinka

Av: Jennie - Motala

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45 m

Gratinerad tortilla med ramslökspesto och parmaskinka passar både som förrätt, om man gör dem lite mindre, och som en huvudrätt. De är även perfekta på en buffé. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tortillabröd

  • 2,5 dl vetemjöl special
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 25 g smör, kylskåpskallt
  • 1,5 dl vatten, kokande
  • olivolja (till stekning)

Ramslökspesto

  • 100 g parmesanost
  • 100 g ramslök
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Gartinerad tortilla

  • 1 zucchini
  • 200 g körsbärstomater
  • 250 g mozzarellaost
  • salt
  • peppar
  • 65 g rucolasallad
  • 10 skivor parmaskinka
  • parmesanost (till garnering)
  • 25 g pinjenötter, rostade
  • crema di balsamico

Gör så här

Tortillabröd

  1. Mät upp och blanda mjöl och salt i en matberedare med knivblad.
  2. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa i ca 1 minut.
  3. Häll i vattnet medan maskinen blandar och kör ihop till en smidig deg, ca 2–3 minuter.
  4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Rulla bitarna till bollar och doppa dem sedan i mjöl och kavla ut dem till tunna kakor.
  5. Grädda kakorna i stekpanna med olivolja, ca 1 minut på varje sida.
  6. Lägg dem i en handduk så dem inte torkar.

Ramslökspesto

  1. Grovhacka parmesan och lägg i en mixerkanna. Pulsera lite så den blir finfördelad, ca 1 minut.
  2. Tillsätt ramslök, pinjenötterna och oljan och mixa till en krämig pesto i ca 2 minuter. Smaka av och tillsätt mer salt eller peppar om det behövs.

Gratinerad tortilla

  1. Skiva zucchini i skivor. Salta på båda sidorna och lägg bitarna på ett hushållspapper och låt vätskan rinna av i ca 10 minuter.
  2. Skiva körsbärstomaterna.
  3. Bred peston på tortillabrödet. Lägg på zucchiniskivor och tomater. Smula över mozzarellan samt salta och peppra.
  4. Gratinera tortillorna i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  5. Dekorera med rucola, parmaskinka, parmesan, rostade pinjenötter och crema di balsamico.