Gratinerad fläskfilé med champinjoner och ädelost

koket.se
Gratinerad fläskfilé med champinjoner och ädelost
Foto: Tv4

Gratinerad fläskfilé med champinjoner och ädelost

Av: Pia - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

20 m

Vill du bjuda på en riktigt festlig rätt i helgen? Då är gratinerad fläskfilé med champinjoner, ädelost och hasselbackspotatis ett säkert kort!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Pia - Malmö laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Filéerna

  • 2 fläskfiléer (ca 6 hg totalt)
  • salt
  • peppar
  • smör
  • grönsaksbuljong
  • ev 2-3 msk sherry (eller portvin)
  • 1 burk champinjoncréme
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk persilja, hackad

Sås

  • 1 dl crème fraîche
  • vispgrädde
  • 100 g ädelost
  • Västerbottensost

Hasselbackspotatis

  • potatis
  • smör

Tomater

  • körsbärstomater
  • olivolja

Gör så här

Filéerna

  1. Putsa filéerna och gnid in dem med salt och peppar.
  2. Stek dem till fin färg runt om i smör.
  3. Späd med buljong och eventuellt sherry och låt köttet eftersteka ca 20 minuter under lock på svag värme.
  4. Tag upp filéerna och skär dem i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  5. Smörj ett eldfast fat.
  6. Lägg samman filéerna med ett skikt champinjoncréme mellan varje skiva.
  7. Stryk eventuellt resten av krämen över köttet.
  8. Ansa champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Lägg ut dem över köttet.
  9. Krydda med salt och peppar samt strö över persilja.

Sås

  1. Blanda samman crème fraîche, lite grädde och ädelost. Skeda lite av såsen över köttet.
  2. Tillaga i ugnen på 250 grader ca 15–20 minuter.
  3. Värm resten av såsen och servera vid sidan om.

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen.
  2. Lägg potatisen på en stor sked och skär potatisen, men inte hela vägen igenom.
  3. Smält smör och ringla det över potatisen.
  4. Tillaga sedan potatisen i ugnen.

Tomater

  1. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla olivolja över. Baka sedan av tomaterna i ugnen.