Plockmiddag i fransk stil där en krämig vitlöksaioli har huvudrollen. Den ackompanjeras av krispiga grönsaker, baguette, skinka i tunna skivor och frasiga pommes. En härlig rätt att bjuda på buffén eller till helgmyset.
Lägg äggulor plus lite äggvita i en cylinderformad bunke.
Sätt ned en stavmixer och häll på hälften av oljan. Mixa och dra långsamt stavmixern uppåt. Tillsätt resten av oljan och mixa.
Riv i vitlöken och smaka av med salt, finrivet citronskal av 0,5 citron plus några droppar citronsaft. Om aiolin känns för kompakt och tjock kan man späda ut den med några droppar kallt vatten. Ställ svalt.
Tillaga pommes frites enligt anvisning på förpackningen.
Skär gemsalladen i klyftor på längden. Skär gurka i stavar. Skala och skär morötterna i stavar. Ansa salladsärtorna och rädisorna (spara gärna blasten på rädisorna). Häll av de inlagda kronärtskockorna.
Koka sparrisbroccolin i saltat vatten 2-3 minuter, de ska fortfarande ha sitt crunch kvar. Salta.
Skiva baguetten.
Lägg upp allt snyggt på ett stort fat och bjud med aiolin. Låt alla runt bordet dippa hej vilt!