Gran Padana-flan

Gran Padana-flan
Foto: Tv4

Gran Padana-flan

Av: Paolo - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h

Krispiga Gran Padana-flan med trattkantareller, grissini och parmaskinka gör sig fint som festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ostflan

  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • salt
  • peppar
  • riven muskotnöt
  • 2 ägg
  • 90 g ost, riven (Gran Padano)
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Trattkantareller

  • 300 g trattkantareller
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • 0,8 dl vitt vin
  • 0,5 kruka färsk persilja

Tillbehör

  • parmaskinka
  • bröd (grissini)

Gör så här

Ostflan

  1. Häll grädden i en kastrull. Smält stärkelsen med en matsked vatten och tillsätt den till grädden. Tillsätt lite salt, nymalen peppar och lite riven muskotnöt. Placera kastrullen på spisen och koka upp.
  2. Under tiden så vispa äggen tillsammans med den rivna osten.
  3. När grädden kokar så ta bort den från värmen och tillsätt lite av den varma grädden i de slagna äggen med osten, rör om snabbt för att få äggen till rätt temperatur.
  4. Tillsätt återstående grädde, rör om försiktigt.
  5. Smörj och bröa formarna. Fyll dem med ostsåsen till ungefär 2/3. Ställ formarna på en bakplåt med höga sidor som är lämpliga för matlagning i vattenbad. Tillsätt vattnet - var noga med att inte blöta ner blandningen med vatten.
  6. Grädda i cirka 40 minuter på 200 grader.

Trattkantareller

  1. Rengör trattkantarellerna och lägg dem delade i en stekpanna där du har brynt vitlöken i olivolja, tillsätt salt och peppar.
  2. Häll i vinet och låt det avdunsta på hög värme. Sänk värmen och fortsätt sjuda i 10 minuter.
  3. Hacka persiljan. Stäng av värmen och tillsätt den hackade persiljan.

Tillbehör

  1. Rulla en tunn skivad parmaskinka på toppen av grissinibrödet.