Grahamsfrallor med plommonkompott

NYHET
Grahamsfrallor med plommonkompott
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Grahamsfrallor med plommonkompott

14 ingredienser

Fredrik Nylén tipsar om mjuka, fluffiga och lättbakade fullkornsfrallor med grahamsmjöl. Perfekta till helgfrukosten eller mellis. Dessutom gör han en plommonkompott med stjärnanis - en krydda som ger kompotten en hint av lakrits.

Ingredienser

portioner

Grahamsfrallor

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 9-10 dl vetemjöl special
  • vetemjöl, till utbakning
  • grahamsmjöl, till topping
  • vatten

Plommonkompott

  • 500 g plommon, urkärnade
  • 250 g syltsocker
  • 2-3 stjärnanis
  • 1 citron

Gör så här

Grahamsfrallor

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
  3. Tillsätt honung, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl och arbeta degen 8-10 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand.
  4. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  5. Knåda ihop degen och dela i 24 lika stora delar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Pensla frallorna med vatten och strö på lite grahamsmjöl. Baka frallorna mitt i ugnen 10-12 minuter tills de har fått fin färg.
  9. Låt svalna på galler.

Plommonkompott

  1. Skär plommonen i mindre bitar och lägg i en rymlig kastrull.
  2. Tillsätt syltsocker, stjärnanis och saften från en citron.
  3. Låt koka upp och sjuda ca 10 minuter tills plommonen är mjuka. Skumma av marmeladen under tiden och rör då och då.
  4. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt. Jag brukar inte plocka bort stjärnanisen, men vill du inte för intensiv smak kan du ta bort dem innan du har upp på burkar.

Tips! De frallor som eventuellt blir över går bra frysa in.