Gräddig kycklinggryta med örter

Gräddig kycklinggryta med örter
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Gräddig kycklinggryta med örter

14

14 ingredienser

30 min

Krämig kycklinggryta med italienska smaker som du lagar med få ingredienser. Toppa med stekt parmaskinka för krisp och sälta. 

Ingredienser

portioner4
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 kvistar färsk persilja
  • 1 kvist färsk basilika
  • 6 skivor parmaskinka
  • olivolja, till stekningn
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris, kokt (eller ugnsrostad potatis med rosmarin)

Gör så här

  1. Skala och skär vitlök och schalottenlök i tunna skivor.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda den med vetemjöl i en skål. Skaka av kycklingen från överblivet mjöl.
  3. Stek kycklingen gyllenbrun i 3-4 msk olivolja i en gryta. Salta och peppra. Lägg i löken och vitlöken. Stek ihop under någon minut.
  4. Tillsätt vittvin och koka ihop. Häll sedan i grädden och låt koka ca 5-10 minuter på medelvärme.
  5. Skär parmaskinka i mindre bitar. Stek skinkan krispig i 1 msk olivolja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Hacka örterna.
  7. Stäng av värmen på kycklinggrytan när den börjar bli krämig. Smaka av med salt och peppar och blanda i de hackade örterna. Späd eventuellt med vatten om grytan känns för tjock.
  8. Servera grytan med den krispiga parmaskinkan på toppen. Bjud med ris eller ugnsrostad potatis smaksatt med rosmarin.