Gräddig kycklinggryta med örter

Gräddig kycklinggryta med örter
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Gräddig kycklinggryta med örter

6

8 steg att laga

14 ingredienser

30 min

Krämig kycklinggryta med italienska smaker som du lagar med få ingredienser. Toppa med stekt parmaskinka för krisp och sälta. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 schalottenlök
  • 600 g kycklinglårfilé
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 kvist färsk persilja
  • 1 kvist färsk basilika
  • 6 skiva parmaskinka
  • olivolja, till stekningn
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris, kokt (eller ugnsrostad potatis med rosmarin)

Gör så här

  1. Skala och skär vitlök och schalottenlök i tunna skivor.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda den med vetemjöl i en skål. Skaka av kycklingen från överblivet mjöl.
  3. Stek kycklingen gyllenbrun i 3-4 msk olivolja i en gryta. Salta och peppra. Lägg i löken och vitlöken. Stek ihop under någon minut.
  4. Tillsätt vittvin och koka ihop. Häll sedan i grädden och låt koka ca 5-10 minuter på medelvärme.
  5. Skär parmaskinka i mindre bitar. Stek skinkan krispig i 1 msk olivolja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Hacka örterna.
  7. Stäng av värmen på kycklinggrytan när den börjar bli krämig. Smaka av med salt och peppar och blanda i de hackade örterna. Späd eventuellt med vatten om grytan känns för tjock.
  8. Servera grytan med den krispiga parmaskinkan på toppen. Bjud med ris eller ugnsrostad potatis smaksatt med rosmarin.