Gråärtshummus

Gråärtshummus
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Gråärtshummus

10 ingredienser

10 min + blötläggning

Här är en röra på gråärta som blir riktigt god att doppa grönsaker i – en paprikaröra! Den är dessutom även god att ha som pålägg.

Boktipset!
Bok Mellanmålen

Boktipset!

Receptet kommer ur Hanna Olvenmarks kokbok "Mellanmålen".

Läs mer

Se Hanna Olvenmark laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
4 - 6 portioner
  • 3 dl gråärta, kokt (eller kikärtor, motsvarar drygt 1 dl torra)
  • 2 grillad inlagd paprika [à 50–60 g]
  • 1 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk citronsaft (eller vitvinsvinäger)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 chilifrukt (eller 1 tsk sambal oelek)
  • 1 msk persilja, hackad (färsk eller fryst)
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Blötlägg gråärtorna i rikligt med vatten i ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet och koka ärtorna i rikligt med vatten i en kastrull med 0,5 matsked salt per liter vatten. Koka i ca 8 minuter.
  3. Häll av vattnet och låt ärtorna svalna.
  4. Mixa ärtorna med paprika och olja till en slät smet.
  5. Riv eller pressa i vitlök och blanda öven ner citronsaft.
  6. Hacka rödlök, chili samt persilja och blanda ner.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Förvaras i kyl.