Det är inte ofta man kokar hel fisk, men det blir fantastiskt gott med fin buljong som används till den drömgoda dillsåsen. Servera med kokt eller pressad potatis.
Ta ur och fjälla gösen. Skär stjälkarna på dillen grovt och spara dillvipporna. Skär citronen i halvor. Lägg fisken i en kastrull tillsammans med en citronhalva och dillstjälkarna och häll på vatten. tillsätt saltet och pepparkornen. Koka upp, lägg på lock och låt sjuda på låg värme i 20 minuter eller tills ryggfenan släpper lätt.
Ta upp fisken, håll den varm och sila buljongen. Häll över buljongen i en kastrull och låt den koka ihop tills drygt 3 dl återstår. Klipp dillen fint.
Dillsås: Smält smöret i en kastrul. Ta av från värmen, rör ner mjölet och blanda. Sätt tillbaka på plattan och spä med fiskuljongen, lite i taget. Vispa äggulan lätt och blanda med grädden. Vispa ordentligt i såsen och låt den sjuda några minuter innan du vispar i ägg/ gräddblandningen och låter såsen sjuda ytterligare. Den får inte koka, då koagulerar äggulan. Rör ner dillen och krydda med salt och peppar. Vill du ha såsen syrligare pressar du också den andra citronhalvan och smaksätter med den.