Färskostgnudi med rökt sidfläsk
Färskostgnudi med rökt sidfläsk
18 ingredienser
20 m
Gnudi med färskost, rökt sidfläsk och höstgrönsaker blir en festlig rätt att förgylla kvällen med.
Se Desirée Jaks laga receptet

Ingredienser
Gnudi
- 1 ägg
- 1 äggula
- 335 g färskost
- 30 g hårdost, riven (exempelvis västerbottensost)
- 150 g tipo 00 mjöl (extra mjöl till utbakning)
- salt
- peppar
Tillbehör
- 300 g rökt sidfläsk, varmrökt (gärna lite fetare bit)
- 500 g champinjoner
- 100 g svamp (svart trumpetsvamp) [eller 20 g torkad]
- 1 gul lök
- 0,5 spetskål
- salt
- peppar
- 1 citron
- olja (till stekning)
- smör (till stekning)
- 1 dl krasse (eller pepparrot att toppa med)
Gör så här
Gnudi
- Blanda ihop ägg och ost förhand i en bunke eller i en köksassistent. Tillsätt sedan mjöl gradvis. Arbeta ihop till en jämn smet, salta och peppra väl.
- För att underlätta arbetet kan du lägga smeten i en spritspåse, men det går bra även utan.
- Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
- Mjöla köksbänken lätt. Spritsa eller klicka sedan ut smeten och rulla till avlånga remsor. Skär smeten i munsbitar, ca 2 cm. Pudra lätt med mjöl på toppen.
- Koka gnudin i omgångar, ca 2–3 minuter tills dem flyter upp till ytan. Lyft över gnudin med en hålslev till en oljad behållare. Kyl ner lätt för att underlätta stekningen senare.
Tillbehör
- Tärna fläsket i små bitar. Stek på medelvärme så att fettet kan smälta ordentligt, låt fläsket bli gyllene. Lyft upp fläsket från pannan men behåll fettet.
- Skiva fyra champinjoner väldigt tunt, gärna på mandolin. Lägg åt sidan till servering.
- Dela resterande svamp i önskad storlek.
- Skala samt skiva löken.
- Dra av och dela bladen från spetskålen i större bitar.
- Stek gnudin i fettet från fläsket på hög värme tills de fått färg på ena sidan. Tillsätt det stekta fläsket och låt det stekas med i 1 minut.
- Stek sedan svamp och lök i en separat stekpanna med olja och smör tills svampen mjuknar och börjar få färg. Avsluta med salt och peppar samt en skvätt citron.
- Lyft ur svampmixen ur stekpannan. Soutera spetskålen lätt i samma stekpanna med smör. Salta och smaka upp med mycket citron.
Servering
- Arrangera gnudin på en tallrik. Toppa med den stekta svampen, kålblad och avsluta med den tunt skivade champinjonen samt kryddkrasse.