Gnocchi med bakad lök

koket.se
Gnocchi med bakad lök
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Gnocchi med bakad lök

13 ingredienser

1h

"Gnocchi med bakad lök, citron, friterad salvia och salladslök är en riktigt god rätt som gör gott! Lök innehåller nämligen stora mängder cellskyddande ämnen som kallas polyfenoliska antioxidanter. De skyddar effektivt mot så kallade syreradikaler som bryter ned våra celler utifrån." /Erik Videgård

Följ Erik på Instagram
Erik Videgård Instagram

Följ Erik på Instagram

Inspireras av Videgårds alla rätter och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 salladslökar, uppdelad i vit och grön del
  • 2 king solo vitlökar (eller 6 vitlöksklyftor)
  • 2 rödlökar
  • 3 kvistar salvia
  • 500 g mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 130 g glutenfri mjölmix
  • 0,5 tsk salt
  • 1 citron, saft och zest
  • olivolja
  • havssalt
  • rapsolja (till fritering)
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela salladslöken. Skär den gröna delen i tunna skivor och ställ åt sidan. Skär den vita delen grovt.
  3. Lägg den vita delen av salladslöken tillsammans med oskalad vitlök och rödlök på ugnsfolie. Rippla över olivolja och havssalt. Gör ett paket av folien och ställ in i ugnen i 30 minuter.
  4. Ta ut foliepaketet och hacka rödlöken grovt samt mosa vitlöken (ta bort skalen först).
  5. Hetta upp olja och fritera salviabladen. Låt sedan rinna av på hushållspapper.
  6. Lägg potatisen i kokande vatten och koka tills den är mjuk.
  7. Pressa potatisen på en bänk och låt svalna något. Gör en fördjupning i mitten och knäck i ett ägg i mitten. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta ihop till en deg med hjälp av en gaffel eller fingrarna.
  8. Rulla ut tunna ”korvar” av degen och skär i 2 cm bitar.
  9. Doppa ett pekfinger i mjöl och tryck till varje degbit/gnocchi på mitten.
  10. Koka upp 6 liter vatten och tillsätt 60 g salt, lägg ner gnocchin och låt den sjuda tills den flyter upp till ytan. Håva upp gnocchin med en hålslev och lägg ner dem i lökblandningen.
  11. Häll på citronsaft samt smaka av med salt och några varv med svartpepparkvarnen.
  12. Lägg upp i skålar och toppa med salviablad, gröna delen av salladslöken, citronskal, lite extra svartpeppar och fin olivolja.