Gnocchi, Dante Zias recept

POPULÄRT
Gnocchi, Dante Zias recept
Foto: Dante Zia
Dante Zia
Dante Zia

Gnocchi, Dante Zias recept

3 ingredienser

Italiens svar på kroppkakor - gnocchis. Fungerar utmärkt till köttfärssås, tomatsås eller bara vända i smör med salvia i en stekpanna. Smaklig spis! /Dante

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800 g potatis (mjölig sort, ex King Edward)
  • 300 g vetemjöl
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet på. Häll av vattnet och skala potatisen när den svalnat. Anledningen till att potatisen kokas med skalet på är att vi vill bevara stärkelsen i potatisen. Det är stärkelsen som binder samman degen tillsammans med glutenet i mjölet.
  2. Pressa potatisen med en potatispress i en stor bunke. Tillsätt mjöl och ägg. Knåda tills degen är homogen. Reglera degens konsistens med mjöl och vatten. Olika potatissorter innehåller olika mycket vatten och stärkelse varför mängderna angivna i receptet får ses som “cirkamängder”. Konsistensen på degen ska vara elastisk och inte för klibbig. Deg ska inte fastna på händerna när degen är färdig.
  3. Dela gnocchidegen i fyra lika stora bitar. Rulla ut en degbit åt gången tills den är ca 1,5-2 cm i diameter. Dela gnocchirullen i ca en halv centimeter tjocka bitar.
  4. Antingen kan de små gnocchibitarna kokas som de är i rejält saltat vatten, eller så rullas de längs en gaffel för att få den traditionella gnocchi-looken.
  5. Koka gnocchin i 4-5 minuter i rejält saltat vatten.