Glutenfria pepparkakor med kristyr

Glutenfria pepparkakor med kristyr - ny
Foto: Ulrika Pousette
Smilla Luuk ny
Smilla Luuk ny

Glutenfria pepparkakor med kristyr

12 ingredienser

1 h 30 min

Glutenfria pepparkakor gjorda av smidig och lättbakad pepparkaksdeg som ger frasiga och platta pepparkakor i den rätta färgen! Det hemliga knepet är att värma degen lite innan man kavlar ut den - då blir den supersmidig och enkel att kavla ut.

Ingredienser

portioner80 - 90 kakor
  • 75 g smör
  • 18 g pepparkakskrydda
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 msk pofiber
  • 2 krm bikarbonat
  • 1 ägg
  • 5 dl glutenfri mjölmix

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 3 dl florsocker
  • 2 krm ättiksprit 12 %

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll på pepparkakskryddor, strösocker, farinsocker och sirap. Rör under uppvärmning tills sockerkristallerna börjar smälta och smeten går ihop. Rör då i pofibern och låt stå kallt i ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit till en fastare massa.
  2. Blanda bikarbonat, ägg och den avsvalnade pepparkaksmassan. Tillsätt lite mjölmix i taget samtidigt som du arbetar degen i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar. När degen är smidig och inte kladdar är den klar.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter (du kan spara den i kylen upp till 2 veckor).
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och nyp av en så stor bit som du vill kavla ut, ca 1 dl. Lägg den på en tallrik och värm degen i mikron på medelhög värme (ca 630 W) i ca 30 sekunder eller tills den börjat smälta ut litegrann och är varm.
  5. Knåda degen tills den är ljummen och smidig. Kavla ut tunt på mjölat bakbord och stansa ut pepparkakor. Degen som blir över kan du samla ihop och knåda in i nästa degbit som du värmer och kavlar ut.
  6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 6–7 minuter. Låt svalna helt.

Kristyr

  1. Vispa äggvitan till ett fast skum. Sikta ner florsocker. Tillsätt ättikssprit och vispa till en fluffig, tjock, glansig kristyr. Tillsätt eventuellt mer florsocker om det behövs. Lägg i en spritspåse och spritsa på dina pepparkakor.

Receptet kommer från boken "Smilla firar glutenfritt" av Smilla Luuk. Boken ges ut av Raben & Sjögren och är fotograferad av Ulrika Pousette samt formgiven av Katy Kimbell.