Glutenfri saffranskaka

Glutenfri  saffranskaka
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Glutenfri saffranskaka

6

19 ingredienser

1 h

En ljuvlig saffranskaka med russin och mandel passar perfekt så här i juletid. Receptet är dessutom både glutenfritt och mjölkfritt.

Ingredienser

portioner1 kaka
  • 175 g smör (veganskt carlshamn bakning)
  • 0,5 g saffran
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl havredryck
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 dl russin
  • 1 dl sötmandel, grovhackad
  • smör (veganskt carlshamn bakning till formen)
  • mandelmjöl (till formen)
  • 3 dl björnbär, lätt tinade
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 citron
  • malen kanel
  • 2 dl sojagrädde (glutenfri)
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält det mjölkfria smöret och låt svalna något.
  2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten. Tillsätt russin och mandel.
  6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, som är mjölad med mandelmjöl.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 45 minuter.
  8. Rör ihop björnbär och strösocker i en skål. Riv lite citron över och ett stänk kanel.
  9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda björnbären.
  10. Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med björnbärsgrädden.
TIPS!
läs mer
Räksallad med grön sparris och citroninlagd avokadoNY

16 fräscha vårrecept

Enkelt och hälsosamt

Läs mer