Glutenfri saffranskaka

Glutenfri  saffranskaka
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Glutenfri saffranskaka

19 ingredienser

1 h

En ljuvlig saffranskaka med russin och mandel passar perfekt så här i juletid. Receptet är dessutom både glutenfritt och mjölkfritt.

Ingredienser

portioner kaka
  • 175 g smör (veganskt carlshamn bakning)
  • 0,5 g saffran
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl havredryck
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 dl russin
  • 1 dl sötmandel, grovhackad
  • smör (veganskt carlshamn bakning till formen)
  • mandelmjöl (till formen)
  • 3 dl björnbär, lätt tinade
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 citron
  • malen kanel
  • 2 dl sojagrädde (glutenfri)
  • florsocker

Gör så här

  1. Smält det mjölkfria smöret och låt svalna något.
  2. Blanda ner saffranet i smöret och låt stå och dra i några minuter.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  4. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten. Tillsätt russin och mandel.
  6. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, som är mjölad med mandelmjöl.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 45 minuter.
  8. Rör ihop björnbär och strösocker i en skål. Riv lite citron över och ett stänk kanel.
  9. Vispa grädden och blanda ner de rårörda björnbären.
  10. Pudra florsocker över kakan innan servering. Servera med björnbärsgrädden.