Glutenfri citronpaj

Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Glutenfri citronpaj

29

4 steg att laga

16 ingredienser

1,5 h

Lyxig maräng- och citronpaj som är både gluten- och laktosfri.

Ingredienser

portioner2 pajer

Pajbotten

  • 900 g mandelmjöl
  • 210 g rismjöl
  • 7 g bakpulver
  • 6 g salt
  • 300 g laktosfritt smör, kallt
  • 6 ägg
  • 45 ml vatten, kallt
  • 15 ml äppelcider, kall

Citroncurd

  • 300 g agavesirap
  • 15 g majsstärkelse
  • 300 g citron, saft
  • 4 ägg
  • 2 citroner, zest
  • 50 g laktosfritt smör

Italiensk maräng

  • 120 g äggvita
  • 250 g agavesirap

Gör så här

  1. Pajdeg
    Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och mixa hastigt tills det precis är blandat. Tryck ut degen i smorda pajformar (20-22 cm/diameter) och grädda i 150 grader, 25-30 minuter.
  2. Citroncurd
    Blanda alla ingredienser och häll den i pajskalen. Grädda i 100 grader ca 30 minuter tills smeten har satt sig. Låt svalna tills rumstemperatur.
  3. Italiensk maräng
    Vispa äggvitorna till maräng. Under tiden koka agavesirapen tills den har en temperatur på 122 grader. Häll den under snabb vispning i tunn stråle i marängen och fortsätt vispa tills den är rumstempererad.
  4. Bred sedan på marängen på pajen och bränn av med en brännare.
TIPS!
läs mer
Pasta med mangold, parmesan och valnötter

Laga mat på nyårsresterna

Ta tillvara på alla rester i kylskåpet - massor av tips!

Läs mer