Ställ frågor om receptet och upptäck Eriks magiska rätter på Instagram
Läs mer
Se Erik Videgård laga receptet
Ingredienser
6 - 12 bröd
340 g glutenfri mjölmix
1 tsk xantangummi (finns i köksbutiker eller på nätet)
35 g kokosmjölkspulver
7 g torrjäst
0,5 tsk bakpulver
10 g farinsocker
5 g salt
1 tsk äppelcidervinäger
20 g matfett, rumstempererat
20 g äggvita, rumstempererad
370 g vatten, 35 grader
ägg (till pensling)
vatten (till pensling)
sesamfrön
Gör så här
Använd en köksassistent utrustad med en paddel eller en elvisp med degkrokar.
Blanda de torra ingredienserna väl genom att vispa ihop dem.
Tillsätt äppelcidervinäger, matfett, äggvita och vatten. Kör på medelhastighet tills ingredienserna gått ihop. Höj hastigheten och fortsätt tills degen släpper och ser ut som en vispad smet.
Lägg degen i en oljad bunke, spraya med olja och täck med plastfilm. Låt degen jäsa till 1,5 gånger ursprunglig volym, det tar ungefär 1 timme i rumstemperatur.
Kyl degen 15 minuter i kylskåpet.
Mjöla bakbordet och knåda degen smidig.
Dela upp degen i två delar och arbeta med en del i taget.
Dela varje degbit i tre delar för vanliga hamburgerbröd och sex delar för sliders. Rulla degbitarna till tajta bullar som du trycker till lätt för att få formen av hamburgerbröd.
Lägg bröden på bakplåtspapper, spraya med olja och täck med plastfilm.
Låt jäsa till 1,5 gånger i storlek (ca 1 timme).
Sätt ungen på 210 grader.
Vispa upp lika mängd ägg och vatten. Pensla bullarna generöst och strö över sesamfrön.
Baka av i ca 18 minuter tills bröden har en innertemperatur på 90 grader.
Låt bullarna svalna innan servering. De håller två dagar i väl tillslutna plastpåsar och kan frysas.