Gluten- och laktosfria hamburgerbröd

koket.se
Gluten och laktosfria hamburgerbröd
Foto: Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Gluten- och laktosfria hamburgerbröd

14 ingredienser

2 h 30 m

Här bjuder Erik Videgård på ett riktigt bra recept på hamburgerbröd! Bröden är både glutenfria och laktosfria så de passar för alla.

Följ Erik på Instagram
Erik Instagram 2

Följ Erik på Instagram

Ställ frågor om receptet och upptäck Eriks magiska rätter på Instagram

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 12 bröd
  • 340 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk xantangummi (finns i köksbutiker eller på nätet)
  • 35 g kokosmjölkspulver
  • 7 g torrjäst
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 10 g farinsocker
  • 5 g salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 20 g matfett, rumstempererat
  • 20 g äggvita, rumstempererad
  • 370 g vatten, 35 grader
  • ägg (till pensling)
  • vatten (till pensling)
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Använd en köksassistent utrustad med en paddel eller en elvisp med degkrokar.
  2. Blanda de torra ingredienserna väl genom att vispa ihop dem.
  3. Tillsätt äppelcidervinäger, matfett, äggvita och vatten. Kör på medelhastighet tills ingredienserna gått ihop. Höj hastigheten och fortsätt tills degen släpper och ser ut som en vispad smet.
  4. Lägg degen i en oljad bunke, spraya med olja och täck med plastfilm. Låt degen jäsa till 1,5 gånger ursprunglig volym, det tar ungefär 1 timme i rumstemperatur.
  5. Kyl degen 15 minuter i kylskåpet.
  6. Mjöla bakbordet och knåda degen smidig.
  7. Dela upp degen i två delar och arbeta med en del i taget.
  8. Dela varje degbit i tre delar för vanliga hamburgerbröd och sex delar för sliders. Rulla degbitarna till tajta bullar som du trycker till lätt för att få formen av hamburgerbröd.
  9. Lägg bröden på bakplåtspapper, spraya med olja och täck med plastfilm.
  10. Låt jäsa till 1,5 gånger i storlek (ca 1 timme).
  11. Sätt ungen på 210 grader.
  12. Vispa upp lika mängd ägg och vatten. Pensla bullarna generöst och strö över sesamfrön.
  13. Baka av i ca 18 minuter tills bröden har en innertemperatur på 90 grader.
  14. Låt bullarna svalna innan servering. De håller två dagar i väl tillslutna plastpåsar och kan frysas.