Glassandwich med cookies

NYHET
Glassandwich med cookies
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Glassandwich med cookies

18 ingredienser

1 h + tid i frys

Glassandwich med cookies och hemgjord vaniljglass är kanske årets godaste glass!

Ingredienser

portioner

Cookies

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g vit choklad, grovhackad
  • 100 g pistagenötter, lättsaltade och gärna rostade, grovt hackade

Glass

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl standardmjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • salt

Montering

  • pistagenötter (eller vit choklad )

Gör så här

Cookies

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp eller i maskin.
  4. Tillsätt ägget och vispa in det ordentligt.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ner dem i smeten.
  6. Vänd till sist ner den hackade vita chokladen och pistagenötterna.
  7. Forma degen till 12 bollar och fördela på plåtarna, lämna rejält med mellanrum då de flyter ut mycket.
  8. Baka mitt i ugnen i ca 10–12 minuter tills kanterna är gyllene men mitten fortfarande är lite mjuk.
  9. Låt svalna på plåten, de sätter sig när de kallnar.
  10. Vill du ha extra lyx så tryck ner några extra pistagenötter och chokladbitar ovanpå varje boll innan gräddning.
  11. För en mer vuxen smak så addera en nypa rivet citronskal i smeten.

Glass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och grädde. Värm till precis under kokpunkten. Ta av från värmen och låt dra 10–15 minuter.
  2. Vispa äggulor, socker och en nypa salt fluffigt i en bunke.
  3. Häll den varma vaniljmjölken över äggblandningen under vispning.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt under ständig omrörning tills smeten tjocknar och når ca 82 grader, det ska bli som en tunn vaniljsås.
  5. Sila genom finmaskig sil och kyl snabbt (gärna i isbad).
  6. Kör smeten i glassmaskin tills glassen är krämig och färdig.
  7. Frys sedan in glassmeten i minst 4 timmar innan användning.
  8. Har du ingen glassmaskin så frys in smeten i en bunke och vispa var 30:e minut tills den är jämnt fryst (ca 4–5 timmar). Eller köp färdig glass.

Montering

  1. Ta ut glassen ur frysen ca 5–10 minuter innan montering så den blir lite formbar.
  2. Lägg en kula glass på en cookie och tryck försiktigt på en andra cookie.
  3. Rulla kanterna i hackade pistagenötter eller vit choklad om du vill lyxa till det.
  4. Lägg in i frysen direkt för att sätta sig, minst 30 minuter.

Servering

  1. Ta ut från frysen 5–10 minuter innan du serverar så att kakorna mjuknar något.
  2. Du kan även slå in varje sandwich i smörpapper eller plastfilm för att förvara dem snyggt i frysen.