Glaskransar med vanilj
Glaskransar med vanilj
8 ingredienser
30 m + tid i kyl
”Härligt frasiga småkakor med vanilj och råsocker, en kaka utöver det vanliga. Det är ett recept som min gammelmormor fick av sin mormor eller farmor och som jag har gett en lite ny klädsel och smak. Jag älskar att baka den och jag hoppas att även du kommer tycka om den, lycka till! /Alexander Pelli
Ingredienser
- 250 g vetemjöl (ekologiskt) [4,2 dl]
- 20 g florsocker (ekologiskt) [2,2 msk]
- 5 g vaniljsocker (ekologiskt) [1,5 msk]
- 1 g salt [1 krm]
- 250 g normalsaltat smör (ekologiskt)
- 20 g vispgrädde (ekologiskt) [0,4 dl]
- 60 g vatten, kallt [0,6 dl]
- rörsocker
Gör så här
- Blanda samman mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och kallt smör till en deg.
- Tillsätt grädde och vatten och blanda i ca 30 sekunder, degen ska inte gå ihop utan vara mycket kladdig och ojämnt blandad.
- Lägg degen i en burk och ställ i kylen i minst 4 timmar, helst längre.
- Kavla ut degen i mjöl, ca 0,5 cm tjock och stansa ut ca 5–6 cm runda kakor. Stansa sedan ut ett litet hål i mitten. Du kan även stansa (skära) ut mindre kakor utan hål. Pensla kakorna med vatten och doppa i råsocker eller rörsocker.
- Småbitarna (resterna) låter du ligga i kylen tills de är kalla och kavlar sedan ihop på nytt utan att knåda, stansa sedan nya kakor.
- Baka kakorna i 12–15 minuter på 175 grader.