Glaserad moussetårta med smak av lakrits och viol

Glaserad moussetårta med smak av lakrits och viol
Foto: Frida Wismar
Linus Larsson
Linus Larsson

Glaserad moussetårta med smak av lakrits och viol

33 ingredienser

1 dygn

En tårta som får alla att häpna med sin glansiga yta. Linus tårta med violpannacotta, lakritsglaze och chokladmousse är ett riktigt mästerverk.

Recept ur boken Tårtor med Linus

_
_

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 2 ägg
  • 70 g strösocker [0,75 dl]
  • 45 g vetemjöl [0,75 dl]
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten, hett

Violpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 1 violtablettask
  • 1 vaniljstång
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Mörk chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 3 dl grädde

Vit chokladmousse (Pâté à bomb)

  • 4 gelatinblad
  • 8,25 dl grädde
  • 300 g vit bakchoklad, hackad
  • 60 g strösocker [0,66 dl]
  • 1 msk vatten
  • 4 äggulor

Vit chokladglaze

  • 3 dl grädde
  • 150 g vit bakchoklad, hackad
  • 4 gelatinblad
  • 50 g glykos
  • 2 msk titandioxid

Mörk chokladglaze

  • 4 dl grädde
  • 250 g mörk choklad
  • 5 gelatinblad
  • 75 g glykos
  • 0,67 dl strösocker [60 g]
  • 100 g salt lakritssirap
  • svart pastafärg

Gör så här

Botten

  1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, Och rör ner vattnet.
  3. Häll smeten i en springform som är 20 cm i diameter. Grädda på 225 grader i 7-8 minuter.

Violpannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Sjud allt utom gelatinet på svag värme tills violgodiset har smält. Ta ur vaniljstången och sila blandningen.
  3. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt.
  4. Häll pannacottan i en form som är ca 20 cm. Ställ den i frysen så pannacottan stelnar.

Mörk chokladmousse

  1. Smält chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös.
  2. Blanda äggblandningen och chokladen, skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden.
  3. Ta en slev utav grädden och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats.
  4. Lägg nu den stelnade pannacottan på chokladbottnen. Där efter häller du chokladmoussen över pannacottan och ställer det i kylen eller frysen för att stelna.

Vit chokladmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm 1,25 dl grädde och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl grädde löst.
  3. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Vispa under tiden äggulorna krämiga.
  4. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp.
  5. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills de har smält, häll dem i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat.
  6. Vänd ner chokladen i blandningen, därefter grädden.
  7. Flytta nu över tårtan från 20 cm formen till en form som är 22 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om, knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar.
  8. Ställ in tårtan i frysen. Den ska frysas minst 4 timmar, gärna över natten.

Vit chokladglaze

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde och glukos och rör ner de blötlagda gelatinbladen.
  3. Häll det över den vita chokladen och rör om, tillsätt titandioxiden, mixa gärna blandningen. För säkerhets skull kan du sila den, så det inte finns några klumpar. Ställ i kylen över natten.
  4. Värm upp den och låt den svalna till 35 grader innan du använder den. Färga lite lila om du vill.

Mörk chokladglaze

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka övriga ingredienser med grädden, rör ner gelatinbladen i blandningen, rör tills de löst upp sig.
  2. Ställ i kylen över natten, värm upp den och låt svalna till 35 grader innan användning.

Montering

  1. Ställ nu den frusna tårtan på ett galler eller en upp och nervänd bunke .
  2. Häll den mörka glazen över tårtan , dra gärna med en rak spatel över tårtan så du får bort överskottet. Nu droppar du de andra färgerna på den svarta glazen, blås med munnen eller med en airbrush. Tills du får det mönster du vill ha.