Getostgriljerad kronärtskocka med murkelstuvning och honungsglaserat kamben

Getostgriljerad kronärtskocka med murkelstuvning och honungsglaserat kamben
Foto: TV4

Getostgriljerad kronärtskocka med murkelstuvning och honungsglaserat kamben

Av: Anton - Lund

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2,5 h

Murkelfyllda kronärtskockor med getosttäcke serveras med honungsglaserade kamben.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kamben

  • 2 kg kamben (fläsk)
  • 1 gul lök
  • 10 pepparkorn
  • 2 klyftor vitlök

Glaze

  • 100 g rörsocker
  • 1,5 dl honung, flytande
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • ca 4 cm ingefära, riven
  • 4 msk japansk soja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 apelsin, saften
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk salt

Fyllda kronärtskockor

  • 4 kronärtskockor
  • 200 g murklor från burk
  • 4 msk smör
  • 5 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 cm getost
  • 3 msk honung, flytande

Gör så här

Kamben och glaze

  1. Koka kamben ihop med pepparkorn, lök och vitlök. Låt puttra under lock i 2 timmar.
  2. Blanda ihop ingredienserna till glazen. Blanda tills sockret löst sig och du får en slät glaze. Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion. Pensla med glaze och sätt revbenen högt upp i ugnen. När de börjar få färg tar du ut dem och penslar en gång till. Grilla igen tills de får fin färg.

Fyllda kronärtskockor

  1. Bryt av stammen på kronärtskockan. Klipp av de översta centimeterna samt den spetsigaste delen på de yttersta kronbladen. Koka i 40-50 min, eller till dess att bladen börjar lossna.
  2. Medan skockorna kokar, börja fräsa murklorna i smör i en liten kastrull. Pudra över mjölet, rör om tills eventuella klumpar försvinner, tillsätt grädde. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. När skockorna är klara, låt dem svalna. Ta därefter ut de innersta kronbladen och allt hela vägen ner till kronärtskockshjärtat. Fyll med murkelstuvningen och lägg en dryg centimeter tjock skiva getost på toppen. Grilla i ugnen tills osten får färg. Ringla lite honung på toppen innan servering.