• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Gelato crema

12 röster
30 m + tid i kylen
750 gram
gelato crema
Foto: Lennart Weibull

Receptet är ur boken Gelato av Hanna och Angelo Scarfò, Natur och Kultur

Gelatao omslag

Glass är alltid gott! Den här glassen som kallas crema får smak av citron, honung och vanilj. En riktigt fräsch glass som snabbt kommer bli en ny favorit i sommar.

30 m + tid i kylen
750 gram

Du behöver

  • 1 citron, zest efter smak
  • 1 vaniljstång
  • 450 g standardmjölk
  • 70 g vispgrädde
  • 20 g honung
  • 90 g äggula
  • 120 g rörsocker

Gör så här

  1. Tvätta citronen noggrant och skär loss den gula delen av skalet. Vi brukar använda 0,5-1 citron beroende på hur mycket citronsmak vi vill ha i gelaton. Citronzesten kan även tillsättas finriven vid nerkylning av gelatosmeten om du önskar en friskare citrussmak.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull.
  3. Väg upp mjölk, grädde och honung i samma kastrull. Koka upp på medelvärme och låt stå i minst 5 minuter.
  4. Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke för hand med en ballongvisp eller elvisp.
  5. Under omrörning häller du i hälften av mjölkblandningen på socker- och ägguleblandningen och vispa till en jämn smet. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölkblandning och värm under omrörning till 85 grader.
  6. Häll över smeten i en behållare som rymmer hela receptet. Mixa med stavmixer.
  7. Täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning. När vätskan svalnat till cirka 30 grader så ställ behållaren i kylskåpet och låt mogna cirka 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar).
  8. Mixa smeten en sista gång med stavmixer, häll i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.
Tips!
Gelatao omslag

Receptet är ur boken

Gelato av Hanna och Angelo Scarfò

29 april 2020