Gelato crema

POPULÄRT
gelato crema
Foto: Lennart Weibull

Gelato crema

Av: Hanna Scarfò, Angelo Scarfò

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

30 m + tid i kylen

Glass är alltid gott! Den här glassen som kallas crema får smak av citron, honung och vanilj. En riktigt fräsch glass som snabbt kommer bli en ny favorit i sommar.

Ingredienser

portioner gram
  • 1 citron, zest efter smak
  • 1 vaniljstång
  • 450 g standardmjölk
  • 70 g vispgrädde
  • 20 g honung
  • 90 g äggula
  • 120 g rörsocker

Gör så här

  1. Tvätta citronen noggrant och skär loss den gula delen av skalet. Vi brukar använda 0,5-1 citron beroende på hur mycket citronsmak vi vill ha i gelaton. Citronzesten kan även tillsättas finriven vid nerkylning av gelatosmeten om du önskar en friskare citrussmak.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull. Lägg även i citronskal.
  3. Väg upp mjölk, grädde och honung i samma kastrull. Koka upp på medelvärme och låt stå i minst 5 minuter.
  4. Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke för hand med en ballongvisp eller elvisp.
  5. Under omrörning häller du i hälften av mjölkblandningen på socker- och ägguleblandningen och vispa till en jämn smet. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölkblandning och värm under omrörning till 85 grader.
  6. Sila och häll över smeten i en behållare som rymmer hela receptet. Mixa med stavmixer.
  7. Täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning. När vätskan svalnat till cirka 30 grader så ställ behållaren i kylskåpet och låt mogna cirka 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar).
  8. Mixa smeten en sista gång med stavmixer, häll i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.