Gårdsgrisrevben med picklad lime och kardemumma
Gårdsgrisrevben med picklad lime och kardemumma
20 ingredienser
1 h
Gårdsgrisrevben rökta med picklad lime och kardemumma serverade med kålsallad, citron och granatäpple är en riktigt lyxig och julig rätt. Toppa med roquefortost och rätten är komplett!
Se Jonas Svensson laga receptet

Ingredienser
- 800 g revben [ca 200 g per person]
Koklag (till revbenen)
- 1 l krossade tomater
- 15 kardemummakapslar (grön kardemumma)
- 3 dl brunt farinsocker
- 6 stjärnanis
- 1 msk malen nejlika
- 6 kanelstänger
- 6 klyftor vitlök
- svartpeppar
- vatten
- 2 msk svartpeppar
Tillbehör
- limefrukt, picklad (finns ofta bland indiska produkter)
- ca 1 l spetskål, strimlad (eller vitkål)
- 2 morötter
- 1 chilifrukt
- 1 förp spenat
- 2 citroner
- 2 msk olivolja
- 4 msk granatäpplekärnor
- 100 g roquefortost
Gör så här
- Börja med att blötlägg rökspån efter paketets rekommendationer.
- Börja med att koka revbenen. Lägg alla ingredienser till lagen i en stor kastrull eller gryta. Fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka tills revbenen är möra. Fyll på med vatten om det behövs.
- Mixa picklad lime och täck in revbenen ordentligt. Koka ner lagen till önskad konsistens och använd som sås.
- Tänd en grill ute, eller om du har en röklåda, och se till att skapa ordentligt med rök innan du lägger ner revbenen. Låt sedan röka i minst 15 minuter.
- Vid behov så pensla med mer glaze så att revbenen är ordentligt kryddade.
- Strimla kål och blanchera i ca 2 minuter.
- Blanda sedan den varma kålen med riven morot, chili, spenat, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa salladen med granatäpple och roquefortost.
- Servera de rökta revbenen med den ljumna kålsalladen samt den goda såsen vid sidan om.
Tips! Det går bra att hoppa över momentet med att röka spjällen och istället grilla dem i ugnen., 225 grader ca 15 minuter.