Gammaldags hemrimmad julskinka

Gammaldags hemrimmad julskinka
Foto: TV4

Skinkan bör vattnas ur några timmar innan tillagning. Var noga med när du mäter upp salpeter. Tar du för mycket blir skinkan hård.

26 januari 2009

Du behöver

  • 1 färsk skinka med svål, 3-7 kg

Till ingnidning:

  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 msk salpeter
  • Saltlake:
  • 5 l vatten
  • 900 g salt utan jod
  • 2 msk socker

Till kokning:

  • 1 gul lök
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

Gör så här

  1. Blanda samman salt, socker och salpeter. Gnid in skinkan väl med blandningen och låt stå kallt i ca 24 timmar. Blanda samman vatten, salt och socker till saltlaken i en kastrull. Låt det koka upp och skumma. Låt kallna.
  2. Lägg skinka i laken så att det täcker helt. Ställ kallt och vänd skinkan då och då. Stor skinka upp mot 7 kg bör ligga i ca 3 veckor. Liten skinka runt 3 kg bör ligga i ca 2 veckor.
  3. Kokning: Skala och dela löken. Skölj skinkan i kallt vatten. Stick en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar i mitten. Lägg den i en gryta med svålen uppåt. Häll på vatten, koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och lök. Sänk värmen ordentligt och låt skinkan sjuda till innertemperatur 75°. Försöka att hålla vatten temperaturen kring 90-100°.
Kommentera receptet

Fler goda recept