Gammaldags älgstek

Gammaldags älgstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gammaldags älgstek

19 ingredienser

Messmör och gelé i såsen ger en fin brytning till det vilda köttet. Rätten är även god att t.ex. laga med rådjur eller hjort.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,5 kg älgstek benfri

Marinad:

  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger
  • 50 cl porter (öl)
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 morot, skivad
  • 1 bit rotselleri, strimlad
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär
  • 6-8 vitpepparkorn
  • 1 msk korianderkorn, krossade

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • silad sky från stekningen
  • 1-2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 msk messmör
  • 1 msk vinbärsgelé

Gör så här

  1. Blanda olja, vinäger och porter till marinaden. Skär löken i klyftor, skiva moroten och strimla rotsellerin. Lägg i köttet i en plastpåse, slå i marinaden med grönsakerna och lägg påsen i kylen 1 dygn. Vänd påsen ett par gånger.
  2. Värm ugnen till 175°. Ta upp köttet och torka det torrt. Krydda med salt och peppar och lägg det på galler över en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg grönsakerna och marinaden i pannan. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Låt steken vila.
  3. Sila och skumma marinaden. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med steksky och grädde och småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med messmör och lite gelé. Sås, gelé och kokt brysselkål är gott till.