Gambiansk kycklinggryta

Foto: Tv4
Gambiansk kycklinggryta
21 ingredienser
1 h
Domoda som den här gambianska kycklinggrytan med jordnötssås kallas är en riktigt smakrik rätt. Perfekt att testa som helgmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 2 kg hel majskyckling
- vinäger
- salt
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 400 g krossade tomater
- 400 g passerade tomater
- 1 burk jordnötssmör
- 2 l vatten
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk chilipulver
- 2 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1 msk allkrydda
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 knippe salladslök (hackad)
- 200 g morot (delade i bitar)
- 200 g vitkål (delad i bitar)
Servering
- basmatiris
- citron
- soja
Gör så här
- Förbered majskycklingen genom att skära den i fyra delar.
- Tvätta kycklingen ren med vinäger och salt. Avlägsna skinn och överflödiga delar från kycklingen.
- Mixa lök, paprika samt krossade och passerade tomater i matberedaren.
- Häll blandningen samt hela burken jordnötssmör i en kastrull med kokande vatten.
- Tillsätt tomatpuré och kryddorna. Låt koka på hög värme i ca 30 minuter. Det är viktigt att röra om!
- Sänk därefter till låg värme och tillsätt de delade grönsakerna samt kycklingen.
- När grytan börjar få ett lager av jordnötsolja längs ytan är grytan klar (efter ca 30 minuter).
- Serveras med basmatiris, citron och sojasås.