Gambiansk kycklinggryta

NYHET
Gambiansk kycklinggryta
Foto: Tv4

Gambiansk kycklinggryta

3

21 ingredienser

1 h

Domoda som den här gambianska kycklinggrytan med jordnötssås kallas är en riktigt smakrik rätt. Perfekt att testa som helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg hel majskyckling
  • vinäger
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g passerade tomater
  • 1 burk jordnötssmör
  • 2 l vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk allkrydda
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 knippe salladslök (hackad)
  • 200 g morot (delade i bitar)
  • 200 g vitkål (delad i bitar)

Servering

  • basmatiris
  • citron
  • soja

Gör så här

  1. Förbered majskycklingen genom att skära den i fyra delar.
  2. Tvätta kycklingen ren med vinäger och salt. Avlägsna skinn och överflödiga delar från kycklingen.
  3. Mixa lök, paprika samt krossade och passerade tomater i matberedaren.
  4. Häll blandningen samt hela burken jordnötssmör i en kastrull med kokande vatten.
  5. Tillsätt tomatpuré och kryddorna. Låt koka på hög värme i ca 30 minuter. Det är viktigt att röra om!
  6. Sänk därefter till låg värme och tillsätt de delade grönsakerna samt kycklingen.
  7. När grytan börjar få ett lager av jordnötsolja längs ytan är grytan klar (efter ca 30 minuter).
  8. Serveras med basmatiris, citron och sojasås.