Galette med vinbär

Galette med vinbär
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Galette med vinbär

2

12 ingredienser

2 h

”Här ska du få ett pajrecept som är lika enkelt som gott, det behövs ingen form och allting kan göras i förväg om du vill. Till fyllningen används bara svarta vinbär och socker, inget annat. Degen kan göras ett par dagar innan den kavlas ut, eller så kan du göra din deg och sedan frysa in den.” /Alexander Pelli

Tips! Prova gärna att byta ut en fjärdedel av mjölet till fullkornsmjöl av råg, råg och svarta vinbär passar väldigt bra ihop, ett enkelt och underbart gott sätt att testa nytt mjöl på. Till utflykten passar även mindre portionspajer perfekt, eller om man är sugen på olika smaker och inte kan bestämma sig. Har du pajdeg över efter att du gjort din paj eller galette? Stansa eller skär ut småkakor av degen, pensla med vatten och toppa med kardemumma- eller kanelsocker. Baka kakorna i 7-10 minuter i 200 grader, enkla och jättegoda kakor!

Ingredienser

portioner6

Deg

 • 110 g smör, normalsaltat
 • 200 g vetemjöl [3,3 dl]
 • 10 g strösocker [0,75 msk]
 • salt
 • 10 g äppelcidervinäger [eller 2 tsk citronsaft]
 • 16 g grädde, 40% [1 msk]
 • 20 g vatten, iskallt [4 tsk]

Fyllning

 • 320 g vinbär [5 dl]
 • 64 g rörsocker [0,7 dl]

Topping och pensling

 • grädde
 • rörsocker (eller råsocker)
 • glass (eller vaniljgrädde)

Gör så här

 1. Fyllning
  Blanda ihop bären med sockret tills sockret lösts upp och bären blivit lite mjukare. Lägg i en burk med lock och låt stå i kylen tills du ska fylla din paj.
 2. Deg
  Skär upp smöret i kuber och blanda ihop med mjöl, socker och salt i en matberedare, eller i en skål med hjälp av en slev/sked genom att pressa samman allt mot skålens sida. Blanda tills du endast ser små smörklumpar, det ska inte bli en deg än.
 3. Häll över vinägern, grädden och vattnet och blanda en kort stund. Gör du det för hand gör du som tidigare och pressar alltsammans mot kanten och vrider skålen samtidigt som du blandar cirka 1 till 2 varv räcker, det skall vara ojämnt blandat. Med matberedaren blandar du ihop allt på högsta hastighet i ca 5 sekunder.
 4. Pressa samman allt utan att knåda. Lägg degen i en burk med lock och låt stå i kylen i minst 2 timmar, men det går utmärkt att låta den stå i kylen 1-3 dagar, som vanligt med bakning blir det bara bättre om degen får vila längre.
 5. Montering och bakning
  Sätt på ugnen på 200 grader, över och under värme, har du en äldre ugn kan du behöva höja värmen till 225 grader.
 6. När degen vilat klart kan du dela den i fyra bitar för lite mindre portionspajar eller använda hela till en enda stor paj.
 7. När du delat upp dina bitar kavlar du ut dem runda på varsitt lätt mjölat bakpapper, ungefär 3 mm tjocka.
 8. Dela upp dina bär i pajerna och jämna till, men inte hela vägen ut, vik nu upp pajkanten över bären så att degen viks över sig själv runt hela kanten av pajen.
 9. Topping och pensling
  Pensla pajkanten med grädde och strö över råsocker.
 10. Baka pajen i ca 20-30 minuter beroende på storlek.
 11. Servera med en kula glass eller en kall god vaniljgrädde.