Fyllda sjögräsrullar

Fyllda sjögräsrullar
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Fyllda sjögräsrullar

9

26 ingredienser

1 h

”Kimbap kan se ut lite som sushirullar med likheten stannar där. Här smaksätts riset med sesamolja och fyllningarna är ofta varierade gärna med marinerat kött och picklade grönsaker.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4

Ris

  • 400 g rundkornigt ris
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk sesamolja, rostad

Marinerad biff

  • 1,5 tsk soja (ljus)
  • 1,5 tsk honung
  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1,5 tsk sesamolja
  • 180 g biff, utskuren i 0,5 cm tunna skivor
  • salt
  • peppar, nymalen

Omelett

  • 2 ägg
  • salt
  • 3 msk rapsolja

Spenat

  • 300 g babyspenat
  • 1,5 tsk sesamolja, rostad
  • 1 tsk sesamfrön, rostade
  • salt
  • peppar

Morot

  • 70 g morot, i tunna strimlor

Montering

  • 5 blad nori
  • 70 g gurka, utan kärnor och skurna i länga stavar
  • 180 g rättika, inlagd i stavar

Tillbehör

  • soja (ljus)
  • klyfta vitlök, inlagda
  • färsk ingefära, inlagda

Gör så här

  1. Ris
    Skölj riset noga i kallt vatten tills vattnet rinner klart, sila av och häll riset i en gryta med 6 dl vatten, låt svälla i 30 minuter.
  2. Lägg ett lock på grytan och låt riset koka upp, sänk värmen till låg och låt riset ånga i 20 minuter, ta av grytan från värmen och låt den stå med locket på ytterligare 15 minuter.
  3. Sprid ut riset på en skärbräda eller bänk, fläkta med kökshandduk eller liknande tills det är ljummet. Vänd ner salt och sesamolja i riset med en blöt trä eller plastspatel. Ös sedan upp det i en skål.
  4. Biff
    Blanda biffmarinaden och tillsätt biffen, blanda igen och ställ åt sidan.
  5. Omelett
    Vispa ihop ägg och salt.
  6. Värm upp en panna och tillsätt lite olja, häll i äggsmeten och stek på låg värme tills den stannat utan att ta färg, vänd och upprepa på andra sidan.
  7. Stjälp upp omeletten på en skärbräda och skär den i 1 cm breda strimlor-.
  8. Spenat
    Skölj spenaten och krama ur vattnet.
  9. Hetta upp en panna på hög värme och stek spenaten under omrörning tills den ”vissnat”. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan.
  10. Lägg över spenaten i en bunke och smaksätt med sesamolja, sesamfrön, salt och peppar.
  11. Morot
    Stek strimlorna i spenatpannan på hög värme tills de mjuknat, ta upp och lägg i en skål.
  12. Biff
    Stek biffen med sin marinad i samma panna i 2-3 minuter tills biffen är klar och marinaden reducerat.
  13. Montering
    Klä en bambumatta med plastfilm, lägg mattan framför dig och lägg på ett noriblad med blanka sidan nedåt.
  14. Blöt dina händer ordentligt och ta en femtedel av riset. Sprid ut riset över noribladet men lämna 2 cm fritt högst upp och 0,5 cm närmast dig.
  15. Lägg ingredienserna i rader i mitten av riset, fukta den fria delen av bladet högst upp med lite vatten och rulla ihop rullen med början närmast dig, använd bambumattan för att trycka och rulla tills noribladets fria del fäster mot resten av rullen.
  16. Pressa försiktigt rullen i bambumattan, ta ur rullen och lägg åt sidan.
  17. Upprepa med resten av ingredienserna.
  18. Servering
    Fukta en vass kniv med lite sesamolja, skär 1,5 cm tjocka skivor av rullarna och servera med tillbehören.