Fyllda rullar med plommonsås och sesamdressing, Erik Videgårds recept

Alla vill inte äta allt, valfriheten är viktig och det kan vara skönt att inte behöva laga flera olika rätter för att tillfredsställa olika smaker, dieter, och allergier. Se detta som "Tacos 2.0" du dukar upp olika råvaror som sedan slås in i t.ex. sjögräs, rispapper eller mandarinpannkakor. Gästerna plockar i det de vill ha och alla blir glada och nöjda. Det veganska kommer också starkt med varianter på protein och toppingar, här använder jag vegeat

Jag serverar detta med två såser att dippa i eller fylla rullarna med. /Erik Videgård

28 september 2017

Du behöver

Sesam-chili-vitlöksdressing

  • 4 sticklökar, gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 6 msk ljus soja
  • 2 msk Chingkiangvinäger, svart risvinäger
  • 2 msk socker
  • 4 msk chiliolja

Plommonsås

  • 100 ml mörk kinesisk soja
  • 200 ml vatten
  • 6 msk farinsocker
  • 1 bit cassiabark (kanelstång)
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 tsk sichuanpeppar
  • 1 liten bit oskalad krossad ingefära
  • 1 kg plommon, röda och mogna

Exempel på råvaror till rullarna

  • vegeat, vegansk sojaprotein med alger
  • råmarinerad lax
  • salladslök
  • spetskål
  • risnudlar
  • shisoblad
  • makadamianötter
  • gurka
  • enokisvamp
  • ätbara blommor
  • wasabi
  • vattenkrasse
  • äggfri majonnäs
  • rispapper
  • sjögräs
  • mandarinpannkakor

Gör så här

  1. Sesam-chili-vitlöksdressing
    Blanda soja och vinäger, lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda.
  2. Plommonsås
    Sjud allt utom plommon i 20 minuter, sila. Tillsätt 1 kg plommon, urkärnade och skurna i klyftor. Låt koka ytterligare 20 minuter tills plommonen är mjuka.
  3. Passera genom en sil och låt svalna. Håller i kylen i två veckor.
  4. Servering
    Servera råvarorna i olika skålar och låt gästerna själva fylla rullar. Doppa sedan i såserna.
Kommentera receptet

Fler goda recept