Fyllda riskroketter

Fyllda riskroketter
Foto: Tv4

Fyllda riskroketter

Av: Mehpare - Karlskoga

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

30 m

Fyllda riskroketter (kubba) med kycklingfärs, saffran, persilja som serveras med tzatziki.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 400 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 knippe persilja
  • 1 tsk sju kryddor
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 5 dl jasminris
  • 1 l vatten
  • 1 kycklingbuljong
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1,5 tsk malen gurkmeja
  • saffran
  • 0,5 dl majsstärkelse (Maizena)

Tzatziki

  • 1 gurka
  • 2 msk vinäger (röd eller vit)
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g grekisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka lök i fina tärningar och stek i olja tills de mjuknar och blir glansiga. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt övriga ingredienser och fräs lite till. Lägg sedan fyllningen i en sil och sila bort överflödig olja. Om fyllningen är för fuktig finns det risk att kubban (riskroketterna) löses upp vid fritering, därför är det bäst att sila av den en stund.
  2. Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten 30 min. Sila av riset. Koka upp ca 1 liter vatten och lägg i buljongen och krydda vattnet med kardemumma, gurkmeja, saffran och salt. Häll i riset och koka riset tills det mjuknar utan att den kokas sönder. Sila av riset men behåll lite av vätskan, ca 1 dl, lägg tillbaka riset i grytan och låt ångas under lock tills riset mjuknar helt och suger åt sig all vätska. Lägg riset en bunke och arbeta medan den är varm. Knåda det för hand. Arbeta riset ordentligt tills den är helt mosad och ser ut som en smet. Viktigt att man tar sig tid att arbeta den ordentligt.
  3. Tillsätt majsstärkelse i omgångar och knåda riset ordentligt varje gång du tillsätter lite stärkelse. Smaksätt med salt. Knåda och knåda lite till, känns den för lös i konsistensen kan du tillsätta lite mer majsstärkelse. Låt riset kallna.
  4. Nu är det dags att forma riskroketterna/ kubban. Förbered en skål med olja och en annan med vatten.

Du ska fukta händerna med olja och vatten när du formar kubban. Ta en bit av rissmeten. Forma till en liten boll, Fukta händerna med olja och lägg bollen i ena handen. Med den andra handen och hjälp av ditt pekfinger gör du ett hål mitt i bollen.  Forma en avlång grop och tunna ut degen. Fyll med ca 2 tsk fyllning och nyp ihop öppningen. Jämna till kubban med lätt fuktiga händer. Lägg på en inplastad bricka. Lägg inte dem för tätt ihop för då kan de fastna i varandra. Hetta upp olja i en kastrull eller fritös. Fritera kubban gyllene, ca 2 min på varje sida. Fritera inte för många åt gången och försök att inte vända kubban mer än nödvändigt. Låt rinna av på papper.

Tzatziki

  1. Skala gurkan och riv den med rivjärn. Lägg den rivna gurkan i en skål med en nypa salt och 1 matsked vitvinsvinäger. Låt stå i 15-30 minuter för att vattnet ska komma ur.
  2. Pressa eller riv vitlöken och blanda med yoghurt, 1 msk vitvinsvinäger och 2 msk olivolja.
 Ta gurkan och krama ur den sista vätskan med händerna.
  3. Lägg till gurkan och blanda runt med övriga ingredienser.
Smaksätt med salt och nymalen peppar
Låt stå i kylen tills du ska servera maten