Fyllda paprikor med ajvaryoghurt och pigg sallad

POPULÄRT
koket.se
Fyllda paprikor med ajvaryoghurt och pigg sallad
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Fyllda paprikor med ajvaryoghurt och pigg sallad

22 ingredienser

50 min

Siri gör en variant på klassikern fyllda paprikor och fyller dem med en god röra på linser, solroskärnor och fetaost. Till paprikorna serveras en fräsch rucolasallad och en yoghurt med paprikaröran ajvar.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 röda paprikor
  • 1 gul lök, stor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 dl matvete
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 1 förp färdigkokta gröna linser, sköljda (à 380 g)
  • 3 msk solroskärnor, rostade
  • 150 g fetaost
  • 1 citron, skal och saft

Sås

  • 2 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • 2 msk ajvar relish
  • 0,5 citron, skal och saft

Sallad

  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 65 g rucolasallad
  • 1 rödlök
  • 1 msk vinäger
  • 2,5 msk olivolja, till dressing och stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader på grillfunktionen.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, stek lätt gyllene i olivolja.
  3. Förbered paprikorna för ugnen, dela paprikorna på längden och gröp ut kärnhuset ur dem. Lägg dem i en ugnssäker form.
  4. Tillsätt matvete till stekpannan och rör runt. Fräs allt någon minut, tillsätt tomatpuré och chilin och stek lite till.
  5. Smula i grönsaksbuljong och häll på vatten, låt koka ihop i ca 7 minuter.
  6. Riv skalet av en citron i en skål (till salladen). Pressa sedan ned saften från en halv citron (andra halvan används till salladen) i stekpannan, ta från värmen. Salta och peppra. Blanda i linser, smulad fetaost och solroskärnor.
  7. Fyll paprikorna med röran och baka i ugnen i ca 25-30 minuter. Häll på lite vatten i formen efter halva tiden så att paprikorna ångas lite.
  8. Rör ihop ajvar och yoghurt med finrivet citronskal och pressad saft. Smaka av med salt.
  9. Skala, halvera och skiva rödlöken tunt. Tillsätt löken i skålen med finrivet citronskal och blanda också i vinäger, olivolja samt pressad citronsaft.
  10. Plocka persiljan och vänd runt med rucola på ett fat. Tillsätt i skålen med lök och dressing och vänd runt precis före servering.
  11. Ta ut paprikorna när de är mjuka och fyllningen har fått färg.
  12. Servera grönsakerna med sås och sallad!