Fylld kalkon med ingefärsglaze

POPULÄRT
fylld kalkon med ingefarsglaze
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fylld kalkon med ingefärsglaze

19 ingredienser

3 h

Bjud på en ljuvlig kalkonmiddag med en magisk fyllning med bland annat tranbär, äpple och rökt sidfläsk. Hela kalkonen penslas sedan med en smarrig glaze med smak av ingefära. Mer kalkonmiddag till folket!

Ingredienser

  • 1 kalkon [4 kg]

Glaze

  • 50 g smör
  • 2 msk apelsinmarmelad
  • 1 msk malen ingefära
  • 3 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl japansk soja

Fylling

  • 1 dl matvete, kokt
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 dl grädde
  • 1 dl tranbär, torkade (eller blåbär)
  • 0,5 äpple (Ingrid Marie)
  • 1 kruka persilja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g rökt fläsk
  • 0,5 citron

Smaksättning

  • 2 äpplen
  • 1 citron

Gör så här

Glaze</br>

  1. Smält smöret och tillsätt resterande ingredienser och koka ihop till en kladdig glaze.

Fyllning</br>

  1. Koka matvete enligt instruktionerna på paketet.
  2. Bryt sönder brödet och blötlägg i grädde. Mosa sönder brödet.
  3. Hacka äpple och lök i små tärningar, finhacka vitlök. Tärna fläsket och hacka persilja.
  4. Blanda allt det hackade med matvete och de torkade bären, smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll kalkonen och knyt ihop den med bindgarn. Pensla kalkonen med med glazen.
  6. Dela äpplen och skiva en citron och lägg runt kalkon

Tillagning</br>

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme).
  2. Räkna på ca 45 min/ kg och tillaga till en innertemperatur på ca 67 grader. Ta ut efter någon timme och pensla den lite med glazen som runnit av.
  3. Börjar kalkonen få för mycket färg innan den nått måltemperatur, täck den med aluminiumfolie.
  4. Tips: Blanda gärna buljongen som ligger runt kalkonen med grädde för att göra en god sås att servera till kalkonen.